Algemeen

Cao-resultaat basisonderwijs positief ontvangen

Het onderhandelaarsakkoord dat vorige week is afgesloten tussen de vakbonden en de werkgevers wordt positief ontvangen. Leerkrachten in het basis- en speciaal onderwijs zijn tevreden met hun salarisverhoging. AOb-bestuurder primair onderwijs Eugenie Stolk is blij met de bijval die zij de afgelopen dagen van leerkrachten kreeg over het onderhandelaarsakkoord.

Tekst Algemene Onderwijsbond - - 2 Minuten om te lezen

41163327272_d3384121e0_o

Beeld: Typetank

“Salarisschaal LA verdwijnt", zegt Stolk. "In feite gaan alle leerkrachten nu naar LB, die voortaan schaal ‘L10’ heet. Dat is voor ons een lang gekoesterde wens.”

Ook de ondersteuners (waaronder intern begeleiders) en directies gaan er op vooruit, zij het iets minder. “Met onze acties hebben wij 270 miljoen euro van het kabinet losgekregen voor verhoging van de lerarensalarissen”, zegt Stolk. “Bij die salarissen was ook de grootste klap nodig. Want het lerarensalaris loopt ver achter op dat van andere hbo-functies, en het lage salaris is de oorzaak van het groeiende tekort aan leraren.”

Loonsverhoging

Ondersteuners en directies krijgen, net als de leraren, per 1 september 2018 wel een algemene loonsverhoging van 2,5 procent. Daarnaast krijgt iedereen in het basis- en speciaal onderwijs op 1 oktober een nabetaling vanaf januari 2018, in de vorm van een vast bedrag van 750 euro bruto. “Van zo’n bedrag blijft, na belastingen, relatief méér over voor ondersteuners in de lagere salarisschalen”, zegt Stolk. “Het was met name een wens van de AOb om voor hen iets extra’s binnen te slepen.”

Verder zal dit najaar worden onderzocht of de functieomschrijvingen van het onderwijsondersteunend personeel en directies moeten worden aangepast.

Laat je horen!

Alle leden in het primair onderwijs ontvangen binnenkort een digitale enquête over het onderhandelaarsresultaat, van onderzoeksbureau Regioplan. De peiling is anoniem.
Heb je vragen over de cao? Neem dan contact op met onze medewerkers van het Informatie en Advies Centrum met de AOb via het vragenformulier in MijnAOb of info@aob.nl

Bijeenkomsten

Wil je live je stem laten horen over het onderhandelaarsakkoord? Eind juni worden door het hele land ledenraadplegingen gehouden. Via de agenda op de website van de AOb kun je je inschrijven voor een bijeenkomst bij jou in de buurt.

  • 18 juni 2018 in Amsterdam. Inschrijven kan via deze link.
  • 19 juni 2018 in Rotterdam. Inschrijven kan via deze link.
  • 20 juni 2018 in Eindhoven. Inschrijven kan via deze link.
  • 25 juni 2018 in Groningen. Inschrijven kan via deze link.
  • 26 juni 2018 in Arnhem. Inschrijven kan via deze link.

Wil je meer weten over de cao? Bekijk dan het uitgebreide nieuwsbericht waarin het hele onderhandelaarsakkoord is te vinden en de belangrijkste afspraken. Ook het korte animatiefilmpje kun je bekijken zodat je in twee minuten op de hoogte bent.