Er is een onderhandelaarsakkoord voor een cao primair onderwijs.
Er is een onderhandelaarsakkoord voor een cao primair onderwijs.

Beeld: Typetank

Cao-akkoord: loonsverhoging voor alle medewerkers primair onderwijs

De vakbonden en werkgevers hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een loonsverhoging van 2,25 procent voor alle medewerkers in het primair onderwijs.

De loonsverhoging wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 uitbetaald. In december dit jaar wordt de eindejaarsuitkering éénmalig verhoogd van 6,3 naar 6,5 procent. En na 31 december aanstaande is de cao alweer ten einde.

“We hebben lang over de huidige cao onderhandeld”, zegt dagelijks bestuurder Thijs Roovers van de AOb. “Dat kwam doordat het hele schooljaar overhoop lag door corona, én omdat zowel de vakbonden als de werkgevers vonden dat er extra geld vanuit Den Haag nodig was.”

‘Over de verdeling van die 500 miljoen euro maken we afspraken in de cao voor 2022’

Dat extra geld is er gekomen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Het demissionaire kabinet kwam daar over de brug met 500 miljoen euro voor het – gedeeltelijk – overbruggen van de loonkloof tussen medewerkers in het primair onderwijs en de collega’s in het voortgezet onderwijs.

Rekenwerk

“Over de verdeling van die 500 miljoen euro maken we afspraken in de cao voor 2022”, zegt Roovers. Dat is een mooi vooruitzicht, maar niet eenvoudig. “We werken voor iedereen, in alle functies, toe naar een gelijkwaardig salaris met collega’s in het voortgezet onderwijs. Dat vergt veel rekenwerk. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we als bonden en werkgevers samen die ingewikkelde puzzel kunnen leggen.”

Overbrugd

Tegelijkertijd blijft de AOb in Den Haag benadrukken dat de loonkloof helemáál overbrugd zal moeten worden. Roovers: “Die 500 miljoen is een mooie start, maar we zijn er nog niet. Daar is nog eens z’n 400 miljoen euro voor nodig.”

Het onderhandelaarsakkoord wordt deze week voorgelegd aan de AOb-leden. Zij ontvangen een mail met daarin een link naar een peiling. Invullen kan tot en met 24 oktober 2021.

AOb-bestuurder voor het po Thijs Roovers neemt je vanaf nu mee in de cao-onderhandelingen. In een reeks filmpjes legt hij uit waar we staan, wat er nog gaat gebeuren en welke afwegingen er worden gemaakt. Heb je een vraag, dan beantwoordt hij die graag.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze po-groep op Facebook, of abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Meer nieuws