Algemeen

Cao-onderhandelingen gaan in januari door

Op 1 januari lopen vijf onderwijs-cao’s af. Die van het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs, het hoger beroepsonderwijs, de universiteiten en de onderzoeksinstellingen.

Tekst webredactie - - 2 Minuten om te lezen

cao

Beeld: Typetank

“Door de coronacrisis, onzekerheid over financiering en de gestegen pensioenpremie hebben we helaas nog geen nieuwe afspraken kunnen maken voor de langere termijn”, zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep.

In alle onderwijssectoren gaan in januari de cao-gesprekken verder. Vast staat dat het geen eenvoudige cao ronde is deze keer, legt Van der Zweep uit. "De hogere pensioenpremie zorgt er bijvoorbeeld voor dat de pensioenkosten stijgen. Dat zet druk op de ruimte die er is voor salarisverhoging. Maar ook de coronacrisis drukt haar stempel."

De inzet van de AOb is investeren: in het verlagen van de werkdruk, in coronamaatregelen en in een fatsoenlijke loonsverhoging

In het hoger onderwijs vragen instellingen zich daarnaast af of ze wel gecompenseerd gaan worden voor de grotere studentaantallen. Van der Zweep: "Terwijl de inzet van de AOb juist vraagt om investeringen, onder andere in het verlagen van de werkdruk, coronamaatregelen en een fatsoenlijke loonsverhoging."

Beschermd

De AOb koos er bewust voor de cao’s die op 1 januari aflopen niet op te zeggen. Daarmee worden de bestaande afspraken verlengd en blijven werknemers beschermd onder de voorwaarden van de huidige cao's.

Cao's die niet worden opgezegd blijven doorgaans een jaar van kracht, tenzij anders afgesproken. In het hbo duurt de 'stilzwijgende verlenging' tot uiterlijk 1 oktober 2021. Voor het primair en voortgezet onderwijs geldt de reguliere twaalf maanden. Van der Zweep: "Maar zoals gezegd gaan de overleggen met werkgevers in januari gewoon door. Onder andere om afspraken te maken voor de huidige coronatijd."

Onderwijspersoneel dat valt onder de cao primair onderwijs ontving dit jaar nog een extra eindejaarstoelage.

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief van jouw sector!

Naar de nieuwsbrieven

Check de cao primair onderwijs
Ga naar de cao voortgezet onderwijs
Lees hier de hoofdpunten uit de cao hoger beroepsonderwijs
Bekijk de cao-pagina voor de universiteiten en onderzoeksinstellingen