Algemeen

Bijlesbedrijven 'booming' door corona en NPO-geld

Het aantal huiswerkbegeleiding- en bijlesbedrijven heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. In 2022 zijn er 61 procent meer van dit soort bedrijven vergeleken met vijf jaar eerder, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Kamer van Koophandel.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

kamervankoophandel

Beeld: typetank

De toename heeft, naast de corona-achterstanden, te maken met het geld uit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO), zegt Marianne Zuurendonk, voorzitter van de Landelijke Vereniging voor Studiebegeleidingsinstituten (LVSi) in een persbericht.

Stonden er in 2017 nog 3396 bijlesbedrijven genoteerd in het Handelsregister, begin dit jaar waren dat er ruim 5400. Hoewel er sinds 2017 al steeds meer bijlesbedrijven bijkomen, is de stijging vanaf 2020, toen de pandemie begon, het sterkst. Het afgelopen jaar steeg het aantal bedrijven met 13 procent, de snelste groei in vijf jaar tijd.

Jaar 2017 2018 2019 2020 2021 2022
Aantal huiswerk-en bijlesbedrijven 3396 3679 3988 4322 4804 5462

Bron: Cijfers per jaar zijn in januari, Kamer van Koophandel

Provincies

De bijlesbedrijven zijn niet gelijk over het land verdeeld. De provincie Zeeland kent met 91 bedrijven in 2022 het laagste aantal, gevolgd door Drenthe met 95. In Noord-Holland is er meer vraag naar bijles, in deze provincie zijn er in totaal 1255 bedrijven in 2022. Volgens de Kamer van Koophandel (KvK) is bijna de helft (46 procent) van alle studiebegeleidingsbedrijven gevestigd in Noord- en Zuid-Holland en kent de Randstad de meeste bijlesbedrijven. Hier zijn volgens de KvK meer bijlesbedrijven te vinden, omdat het gemiddeld inkomen er hoger is.

Zeeland kent de minste bijlesbedrijven, Noord-Holland de meeste

'We hebben in Nederland te maken met goede docenten en goed onderwijs', zo laat Zuurendonk weten. 'Maar er staat wel veel druk op. Voldoende aandacht voor het individu is moeilijk.’ De pandemie heeft de vraag alleen maar vergroot, doordat leraren in quarantaine zaten, lessen digitaal waren en de achterstanden opliepen. ‘De bijlessector is hier handig op ingesprongen’, aldus Zuurendonk.

We hebben in Nederland te maken met goede docenten en goed onderwijs. Maar er staat wel veel druk op

Profiteren

Eerder zei AOb-voorzitter Tamar van Gelder al dat van het NPO-geld, dat scholen in 2021 kregen en binnen twee jaar moeten gebruiken, vooral bijlesbureaus zouden profiteren. Door het lerarentekort, de werkdruk en uitval van lessen door corona zijn er geen mensen te vinden.

De Onderwijsraad waarschuwde in een advies onlangs ook dat publiek en privaat onderwijs meer verstrengeld raken. De AOb maakt zich daar zorgen over. Jelmer Evers, AOb-bestuurder, zei dat er forse investeringen nodig zijn omdat door het lerarentekort en de hoge werkdruk de kwaliteit van het onderwijs daalt. ‘Ouders gaan op zoek naar alternatieven omdat de publieke variant niet voldoet.’

Blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw onderwijssector. Download de AOb-ledenapp in de Google Playstore of Apple Store