Postema stapte op 26 november 2018 op als bestuursvoorzitter van LVO
Postema stapte op 26 november 2018 op als bestuursvoorzitter van LVO

Beeld: Pixabay

Bezoldiging opgestapte LVO-baas Postema: 182 mille

Voormalig bestuursvoorzitter André Postema, die na zijn aftreden eind november 2018 nog drie maanden in dienst bleef bij de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), genoot vorig jaar een bezoldiging van 182.062 euro, net iets meer dan het jaar ervoor.

Daarmee was hij opnieuw een van de best betaalde bestuurders in het voortgezet onderwijs. Postema vertrok op 26 november vorig jaar naar aanleiding van het examen-drama bij Vmbo Maastricht, waarbij de centraal examens van 353 vmbo-leerlingen ongeldig werden verklaard. Hij bleef tot 1 maart dit jaar op de loonlijst door de opzegtermijn uit de cao voor bestuurders.

In 2017 verdiende Postema 180.569 euro (inclusief onkosten en pensioenbijdrage), net onder de bovengrens van de Wet normering topinkomens (Wnt). Die maximum-norm werd door het kabinet vorig jaar opgetrokken van 181 duizend euro naar 189 duizend euro.

Verlengd

Naast bestuursvoorzitter van LVO, een voltijdbaan, was Postema lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Van februari tot juli 2018 was hij fractievoorzitter.

Postema’s contract bij het Limburgse schoolbestuur, dat 1 november vorig jaar zou aflopen, werd tijdens de examencrisis nog verlengd. De raad van toezicht liet hem aan het roer staan ‘in het belang van de continuïteit’ van de onderwijsinstelling. Zijn collega-bestuurder Marianne van Wegberg, verantwoordelijk voor de portefeuille onderwijs, moest al in juni vorig jaar het veld ruimen. Zij verdiende in het halfjaar tot haar vertrek ruim 74 duizend euro.

De raad van toezicht liet Postema aan het roer staan ‘in het belang van de continuïteit’ van de onderwijsinstelling

Interimmers

Interim-bestuurslid Jan Rijkers werd vervolgens in juli vorig jaar als puinruimer aangesteld om orde op zaken te stellen bij Vmbo Maastricht. Voor zijn diensten in de laatste zes maanden van 2018 betaalde LVO een vergoeding van 100.373 euro (exclusief btw), blijkt uit het nieuwste LVO-jaarverslag.

Half oktober trad een tweede interim-bestuurder aan, Nico de Vrede, die in november de voorzittershamer van Postema overnam. Voor de tweeënhalve maand tot eind 2018 staat opgeteld een bedrag van ruim 61 duizend euro (exclusief btw) in de boeken. Inclusief btw betaalde de onderwijsinstelling in een half jaar tijd bijna twee ton voor interim-bestuurders.

Adviseur

De eerste helft van 2019 was Rijkers als interim-bestuurder verantwoordelijk voor het verbeteren van meerdere LVO-scholen. Sinds 1 juli is hij geen bestuurder meer, maar ‘parttime adviseur van het bestuur’. Volgens een LVO-woordvoerder duurt het adviseurschap tot eind dit jaar “om de continuïteit te borgen.”

In oktober begint een nieuwe voorzitter bij LVO: Eugène Bernard. Hij heeft jarenlang de Brabantse scholenvereniging Ons Middelbaar Onderwijs geleid.

Meer nieuws