AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen wil dat er snel een concreet meerjarenplan komt om het lerarentekort aan te pakken.
AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen wil dat er snel een concreet meerjarenplan komt om het lerarentekort aan te pakken.

Beeld: Typetank

AOb-voorzitter: “Kijk niet weg, het lerarentekort is enorm”

De beide bewindslieden van onderwijs schuiven het grootste probleem van dit moment, het lerarentekort, voor zich uit. Dat zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. “Al meer dan een jaar hameren we op een deltaplan met oplossingen voor het lerarentekort. Ik hoop dat de ministers morgen komen met een toezegging voor zo’n plan.”

Vanaf 16.00 uur debatteren Kamerleden morgen over het lerarenbeleid. Dit debat is een vervolg op het debat van 21 februari dat niet op tijd is afgerond. Verheggen maakt zich grote zorgen. “Tot nu toe is het lerarentekort nauwelijks aan bod gekomen, terwijl de nood hoog is. Elke dag moeten scholen klassen naar huis sturen.”

AOb-voorzitter: “Tot nu toe is het lerarentekort nauwelijks aan bod gekomen, terwijl de nood hoog is. Elke dag moeten scholen klassen naar huis sturen.”

Verheggen verwacht morgen van minister Arie Slob (ChristenUnie) en minister Ingrid van Engelshoven (D66) een toezegging voor de zomer een deltaplan te hebben om het lerarentekort te bestrijden. “Er moet iets gebeuren, ook al is het niet eenvoudig. Op het dossier werkdruk zijn stappen gezet, nu is het salaris aan de beurt. Dit alles moet samenkomen in een plan voor de lange termijn. En het kost geld, dit willen partijen niet horen, maar dat is de harde werkelijkheid.”

Halve toezeggingen

Al meer dan een jaar vraagt de AOb om zo’n concreet meerjarenplan. “We willen een deadline en geen halve toezeggingen meer. Het probleem wordt nu steeds vooruit geschoven, het wordt gewoon niet erkend”, aldus Verheggen. “We zijn niet voor niks al maanden aan het actievoeren. Ik roep de ministers en de Kamerleden dan ook op om morgen te gaan praten over het grootste probleem, het lerarentekort.”

Je kunt het debat morgen volgen van 16.00 – 20.00 uur via de website van de Tweede Kamer.

Meer nieuws