Studenten lopen met fluitjes, spandoeken en pannen door de universiteitsbibliotheek in Utrecht om de start van de actieweek in te luiden.
Studenten lopen met fluitjes, spandoeken en pannen door de universiteitsbibliotheek in Utrecht om de start van de actieweek in te luiden.

Beeld: Angeliek de Jonge

Actieweek begint met lawaai en applaus

Vijf dagen van acties voor meer onderwijsinvesteringen zijn vanmiddag luidruchtig begonnen. Op meerdere scholen in het land maakten leerlingen, ouders, leerkrachten, onderwijsondersteuners en studenten lawaai of applaus om de start van de actieweek te markeren.

Op basisschool de PassePartout in het Limburgse Tegelen kwamen ouders, leerlingen en onderwijspersoneel rond 12.00 uur samen op het schoolplein om zoveel mogelijk lawaai te maken (zie video hieronder). AOb-rayonbestuurder Perry van Liempt was met een paar collega’s aanwezig bij dat moment en legde in de personeelskamer flyers neer met de stakingseisen voor aanstaande vrijdag. “Ook hier is de werkdruk te hoog, daarom kwam iedereen samen na afloop van de lessen.”

Applaus

In het oosten van het land, in de Gieterij van Roc Twente, werd vijf minuten lang geapplaudisseerd voor het onderwijspersoneel. AOb-bestuurder Tamar van Gelder sprak de aanwezigen daar toe door een megafoon en vroeg aandacht voor de hoge werkdruk, een eerlijk loon en investering in de toekomst.

AOb-bestuurder Tamar van Gelder trapt de actieweek af op Roc Twente.

Hans Rutjes – artiestennaam: Di Stephano – verzorgde in zijn eentje de muziek op drums en saxofoon en maakte ook met zijn voeten geluid.

Fluitjes en pannen

Utrechtse studenten liepen om 13.00 uur in een bescheiden mars met fluitjes en potten en pannen door de Utrechtse Universiteitsbibliotheek. Ze droegen een bord bij zich met: ‘Goed onderwijs, heeft een prijs’. Eén student ging op de tafels staan om de eisen en zorgen toe te lichten.

Hartjes

In Amersfoort geen lawaai, maar hartjes en rode briefjes. Op basisschool de Malelande hadden ze een groot bord waar ouders briefjes met complimenten op plakten. Ook had het onderwijspersoneel harten opgespeld. “We hebben ouders een ‘hart onder de riem’ gevraagd”, zegt teamleider Els Siebers. “Samen met de schoolleider deelde ik vanochtend briefjes uit.”

Basisschool de Malelande had een complimentenmuur. Ouders konden daar complimenten geven aan het onderwijspersoneel. De school heeft elke dag een andere actie.

Alle complimenten geven een boost legt Siebers uit. “Het is toch gaaf om dat eens te horen. Wij voeren actie, maar willen dat wel op een mooie manier doen en ook de leuke kanten van het onderwijs laten zien.” De school heeft elke dag een andere actie gepland en is vrijdag tijdens de stakingsdag dicht.

Investeringen

In Groningen was er een lawaai-en applausmoment op het Academieplein ingelast, gevolgd door een gesprek met collegevoorzitter Jouke de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen in de senaatskamer. AOb-bestuurder Henrik de Moel en AOb-hoofdbestuurder Marjan Dijkema pleitten daar voor meer investeringen in het onderwijs. Lokale media, zoals RTV Noord en Omroep Groningen, deden verslag van de aftrap.

Is er op jouw school vandaag ook een speciaal startschot geweest van de actieweek? Laat het ons weten! Deel via de hashtag: #investeerinonderwijs beelden van de actie. Meer weten over het programma deze week, dat vind je in dit artikel. 

Meer nieuws