Pensioenfonds ABP had in 2021 een goed beleggingsjaar en denkt voorzichtig na over een pensioenverhoging.
Pensioenfonds ABP had in 2021 een goed beleggingsjaar en denkt voorzichtig na over een pensioenverhoging.

Beeld: Typetank

ABP heeft intentie de pensioenen te verhogen

Pensioenfonds ABP heeft de intentie om - zodra het kan - de pensioenen te verhogen. Dat maakt het fonds vandaag bekend. 2021 was, ondanks de pandemie, een goed jaar voor het ABP. Het vermogen groeide met ruim 11 procent naar 550 miljard euro.

Voor gepensioneerd onderwijspersoneel, dat bij het ABP is aangesloten, biedt het goede beleggingsjaar perspectief op een hogere pensioenuitkering. ‘Onze beleggers boekten mooie resultaten en de stijging van de rente hielp ons ook’, zegt ABP-voorzitter Harmen van Wijnen. De dekkingsgraad – de verhouding tussen hoeveel geld het fonds in kas heeft en hoeveel er nodig is om toekomstige pensioenen uit te kunnen keren – ging in 2021 ‘met sprongen vooruit’.

‘Onze beleggers boekten mooie resultaten en de stijging van de rente hielp ons ook’

Een pensioenverlaging is daarmee van de baan. Die vindt zeker niet plaats, meldt het pensioenfonds alvast. Van Wijnen zegt dat het ABP de intentie heeft om de pensioenen te verhogen zodra het kan. Een verhoging is op dit moment nog niet aan de orde, maar kan zomaar dit jaar wel gebeuren als er geen gekke dingen gebeuren op de beurzen. Vroeger moest de beleidsdekkingsgraad 110 procent zijn, dat is de gemiddelde dekkingsgraad over 12 maanden. Vanaf 1 juli wordt de wettelijke eis verlaagd naar een beleidsdekkingsgraad van 105 procent. (Tekst loopt door onder tabel)

Kerncijfers Q4 2020 Q1 2021 Q2 2021 Q3 2021 Q4 2021
Actuele dekkingsgraad % 93,4 100,5 104,5 105,3 110,2
Beleidsdekkingsgraad % 87,6 89,9 94,6 98,8 102,8

Bron: Pensioenfonds ABP

Die wetswijziging geeft pensioenfondsen de mogelijkheid eerder pensioenen te verhogen, maar dat is geen verplichting. Het ABP laat nu weten dat het zijn intentie is om dat te doen. Van Wijnen: ‘We onderzoeken vanaf welke datum we dit kunnen uitvoeren, mocht de beleidsdekkingsgraad in de loop van dit jaar boven de 105 procent uitkomen.’ Op dit moment is het percentage nog te laag met 102,8 procent.

Onnodig oppotten

“Wij vinden het positief dat het ABP de intentie heeft om zodra het kan de pensioenen te verhogen”, zegt AOb-pensioenadviseur Roelf van de Ploeg. “Zeker in tijden van hoge inflatie moet je het niet onnodig oppotten en uitkeren wanneer dat kan.” De AOb heeft samen met de FNV altijd gepleit om de pensioenen eerder te verhogen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste pensioennieuws? AOb-leden kunnen de app downloaden en op hun telefoon zetten. Download de app via de Appstore of Playstore.

Meer nieuws