De toename van WW-uitkeringen in de zomer is veel kleiner geworden in het basisonderwijs, signaleert uitkeringsinstantie UWV.
De toename van WW-uitkeringen in de zomer is veel kleiner geworden in het basisonderwijs, signaleert uitkeringsinstantie UWV.

Beeld: Typetank

Aantal leraren met uitkering daalt fors in basisonderwijs

Veel minder leerkrachten in het basisonderwijs hebben afgelopen zomer een WW-uitkering aangevraagd vergeleken met de zomer ervoor. Het gaat om een daling van 44 procent blijkt uit recente cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

In de zomermaanden juli en augustus van 2018 vroegen in totaal 890 leerkrachten uit het basisonderwijs een WW-uitkering aan. De zomer ervoor lag dit aantal met 1598 leerkrachten flink hoger. ‘De toename in de zomermaanden is in 2018 een stuk kleiner geworden’, schrijft het UWV. Vooral in de maand juli was de afname sterk: van 904 aanvragen in juli 2017 naar 382 aanvragen in juli 2018.

Verklaring

Het UWV ziet vooral in het basisonderwijs een duidelijke afname. Werkgevers kiezen er mogelijk vaker voor om vanwege het verwachte lerarentekort aanstellingen van leraren in de zomer door te laten lopen. Een mogelijk andere verklaring, volgens het UWV is dat leerkrachten van wie het tijdelijk contract afloopt sneller aan de slag kunnen bij een andere baan. Zij vragen daardoor minder vaak een WW-uitkering aan.

 ‘De toename van aanvragen voor WW-uitkeringen in het basisonderwijs in de zomermaanden is in 2018 een stuk kleiner geworden’

Elke zomer is er in het onderwijs een duidelijk patroon te zien. In die maanden stijgt het aantal aanvragen voor een WW-uitkering ten opzichte van andere maanden in datzelfde jaar. Dit komt doordat vaak met het schooljaar ook de tijdelijke contracten aflopen waardoor er op dat moment meer WW-aanvragen zijn. Ook dit jaar was dat het geval: in mei 2018 vroegen 97 basisschoolleerkrachten een uitkering aan, een maand later 79 en toen kwam in de zomer de piek met 382 aanvragen in juli en 508 in augustus.

Lopende uitkeringen

Het aantal lopende WW-uitkeringen in 2018 was elke maand minder dan in dezelfde maanden van 2017 in het basisonderwijs. In 2017 ging het om 12.234 lopende WW-uitkeringen in de maanden juli, augustus en september. Dit jaar ging het om 8245 lopende WW-uitkeringen. ‘Een aanzienlijk verschil’, aldus het UWV.

Ook bij docenten die algemene vakken geven in het voortgezet onderwijs en het mbo lag het aantal lopende WW-uitkeringen in juli, augustus en september 2018 met 16 procent lager dan in dezelfde maanden in 2017.

Meer nieuws