PO
VO

Primair onderwijs en voortgezet onderwijs staken op 5 oktober!

De gezamenlijke onderwijsbonden roepen op tot een landelijke onderwijsstaking in het primair en voortgezet onderwijs. “Als we mensen in het onderwijs slecht betalen, worden de lerarentekorten alleen maar groter.”

Tekst Rob Voorwinden - Algemene Onderwijsbond - - 2 Minuten om te lezen

Schermafbeelding 2023 06 27 151944

Op de dag van de leraar, 5 oktober, wordt er gestaakt in het primair en voortgezet onderwijs. Want de loonsverhoging die het kabinet biedt, is absoluut onvoldoende om de inflatie bij te houden. En: je kunt nú je stem al laten horen. Download de handtekeningenlijst en de flyer (voor het primair onderwijs), hang die op in je school en vul hem samen met je collega’s in!

Ook ondersteuners, teamleiders en directieleden lopen inmiddels met de tong op de schoenen

“We staken omdat we het vak aantrekkelijk moeten maken en houden”, zegt Thijs Roovers, dagelijks bestuurder van de AOb. “Want er is een crisis gaande. Leerlingen in het basisonderwijs krijgen door de lerarentekorten niet meer het onderwijs dat ze – soms heel hard – nodig hebben. En inmiddels kan een kwart van de 15-jarigen onvoldoende lezen om mee te komen in de maatschappij. Dat mogen we niet accepteren.”

Werkdruk

Volgens dagelijks bestuurder Jelmer Evers is het onderwijs de afgelopen jaren in een negatieve spiraal geraakt. “Door een te laag salaris en een te hoge werkdruk kozen steeds minder mensen voor het vak van leraar. Waardoor de tekorten opliepen en de werkdruk nóg groter werd.”

Niet alleen bij leraren, trouwens. Evers: “Ook ondersteuners, teamleiders en directieleden lopen inmiddels met de tong op de schoenen. Iedereen in het primair en voortgezet onderwijs doet z’n stinkende best om het onderwijs zo goed mogelijk overeind te houden.”

Nullijn

Vorig jaar zijn – na jarenlange strijd – de lonen in het primair onderwijs eindelijk gelijkgetrokken met die in het voortgezet onderwijs. “Maar dat was achterstallig onderhoud”, zegt Roovers. “Dat was hard nodig omdat het onderwijs jarenlang op de nullijn is gehouden. Dat moeten we ons niet meteen weer laten afpakken door de inflatie.”

Het loonbod dat er nu ligt, is totaal onvoldoende

Want door die inflatie worden de lonen in beide onderwijssectoren nu steeds minder waard. Evers: “Het loonbod dat er nu ligt, is totaal onvoldoende. Met 5 procent salarisverhoging kachelt iedereen in het primair en voortgezet onderwijs er keihard in koopkracht op achteruit. Zo krijgen we nooit genoeg leraren, ondersteuners en schoolleiders.”

Staak dus mee op 5 oktober, roepen Roovers en Evers op. Laat het kabinet weten dat er meer geld voor onderwijssalarissen nodig is. “Een aantrekkelijk vak heeft  een  salaris dat voldoende is om de vaste lasten te betalen en de torenhoge inflatie te compenseren. We moeten de negatieve spiraal ombuigen naar een positieve. Zodat de lerarentekorten afnemen en alle kinderen weer goed onderwijs krijgen.”

Wil je meer informatie over de actie en de veelgestelde vragen lezen?Ga naar de actiepagina