Vijf tips voor meer lucht

Te druk? Om plezier in je werk te houden, moet je vaker ‘nee’ verkopen. Sta op tegen het systeem, tegen je directeur. Dat is best ingewikkeld. Inzicht in je uren, de nieuwe Wet beroep leraar en de onderstaande tips van Björn Deusings van Tijdwinst.com kunnen helpen. Lees ook het artikel: ‘Nee tegen je baas is oké’ uit het Onderwijsblad van september 2017 waarin wordt uitgelegd hoe je op kan staan tegen je leidinggevende. 1. Zorg dat je inzicht krijgt in je tijd

  Hou in een takenmanager, zoals de gratis app Todoist, direct alle taken bij. Zo haal je ze uit je hoofd en heb je letterlijk alles op een rijtje.

 2. Neem pauze

  Zorg je de pauze gebruikt om op te laden en niet om ouders te bellen of vragen van leerlingen te beantwoorden.

 3. Stel niet uit

  Vaak blijven grote klussen liggen, wat uiteindelijk tot veel stress leidt. Hak ze in kleine stukken, zodat je die ook in een tussenuur kunt oppakken.

 4. Kies de juiste plek

  Ga apart zitten of zet een koptelefoon op als je ongestoord wilt werken.

 5. Manage verwachtingen

  Geef aan wat je werkdagen zijn en dat je altijd binnen twee dagen reageert. Ga niet in je vrije tijd mailen of bellen, want dan verwachten ze dat de volgende keer ook. Je kunt wel alvast de mail opstellen en die bijvoorbeeld met de gratis app Boomerang op een tijdstip naar keuze laten versturen.