Tips voor een goede duo-samenwerking

De samenwerking met een duo-collega is soms net een huwelijk. Het is fijn te delen, maar irritaties liggen op de loer. In het basisonderwijs zijn duo’s niet meer weg te denken: bijna drie kwart van het personeel werkt er in deeltijd, blijkt uit het rapport Trends en Cijfers. Hoe werk je goed samen?



  1. Onderzoek elkaars kwaliteiten en valkuilen

    Als het goed is, ben je samen sterker. Bijvoorbeeld als jouw partner in staat is jouw enthousiasme te begrenzen, omdat zij goed is in het bieden van structuren en grenzen.

  2. Benut elkaars sterke punten

    Ben jij supercreatief, maar is geschiedenis niet jouw sterkste kant? Of heeft jouw collega wat fysieke beperkingen? Plan de lessen dan zo dat jij de gymles en de creatieve vakken geeft en laat je collega zich uitleven bij de geschiedenisles.

  3. Zorg voor één aanspreekpunt

    Als er iets aan de hand is met een kind of met ouders, is het slim één aanspreekpunt aan te wijzen. Zo voorkom je communicatiestoornissen of dat ouders of instanties jullie tegen elkaar uitspelen.

  4. Maak duidelijke afspraken

    Zorg voor een heldere taakverdeling, een goede overdracht en een gezamenlijke agenda.

  5. Zorg voor gezamenlijke rituelen

    Voor kinderen is het belangrijk dat ze weten waar ze aan toe zijn, bijvoorbeeld bij het vieren van een verjaardag of bij het naar buiten gaan.

  6. Blijf in gesprek

    Zeg zo veel mogelijk wat je denkt, voelt en ervaart en sta open voor elkaars ideeën. Laat de ander niet raden wat er in jou omgaat.

  7. Geef elkaar de ruimte

    Natuurlijk zorg je voor een gezamenlijke visie en maak je heldere afspraken. Maar het is net zo belangrijk dat je elkaar de ruimte gunt om dingen op je eigen manier te doen.

  8. Zie de voordelen

    Natuurlijk zijn er nadelen aan een duobaan, maar zie de voordelen! Veel duo’s ruilen bijvoorbeeld hun werkdagen zodat ze langer op vakantie kunnen.