Reiskosten lopen in de papieren, wat je kunt doen

Van de hoge benzineprijzen krijgen heel wat mensen het benauwd. Lesgeven op verschillende locaties wordt zo een kostbare aangelegenheid. AOb-onderhandelaar Herman Molleman geeft advies wat je kunt doen.



  1. Stap naar je school, de mr, het bestuur of gemeente

    “Die kunnen vanuit de lumpsum of de reserves misschien best wat extra geld vrijmaken, zodat je bijvoorbeeld tot de kerst 30 cent per kilometer krijgt. Er zijn natuurlijk regio’s in Nederland waar het openbaar vervoer geen alternatief is en personeel de auto wel moet gebruiken.”

  2. Mr'en, maak gebruik van het initiatiefrecht

    Zit jij in de mr? Wijs de raad erop dat de raad gebruik kan maken van het initiatiefrecht en een aanvullende vergoeding kan voorstellen, met suggesties over de duur en omstandigheden waarvoor die financiële tegemoetkoming moet gelden.

    De werkgever moet na zo’n voorstel van de mr eventuele knelpunten aangeven en met een voorstel komen uit welke middelen zo’n extra vergoeding betaald zou kunnen worden.

    Het lerarentekort is soms nu al een reden om over de brug te komen.

  3. Subsidieregelingen

    De gemeente Amsterdam kent een subsidieregeling tegemoetkoming reiskosten. Schoolbesturen kunnen bij de gemeente deze subsidie aanvragen voor hun personeel. Reiskosten zijn in de Randstad snel een punt, omdat betaalbare woonruimte vinden daar zo goed als onmogelijk is.

  4. Vraag om een elektrische fiets

    Werkgevers kunnen ook financieel ondersteunen bij de aanschaf van een elektrische fiets.