Hoofdpijn, moeheid en leerlingen die niet lekker leren. Hoge geluidsniveaus en galm hebben veel impact. Toch krijgt de akoestiek van lesruimtes vaak weinig aandacht. “Terwijl het voor de leerkracht vermoeiend is om luid te spreken en voor kinderen wordt het luisteren naar de leerkracht onprettig, wat negatief is voor de leerprestaties”, zegt Lennard Duijvestijn, eigenaar van het Geluidburo, een ingenieursbureau gespecialiseerd in geluidsonderzoek in onder andere scholen.
Las periodes in met minder geluid of stilte in de klas.
Zorg dat leerlingen ‘stille’ schoenen, sokken of sloffen dragen. Plaats viltjes onder tafels en stoelen.
Isoleer. Sluit eventueel de ramen tijdens de instructie.
Verklein de afstand tussen leerkracht en leerlingen door bijvoorbeeld opstelling in kring of halve cirkel. Plaats leerlingen met gehoormoeilijkheden dichtbij de leerkracht.
Gebruik akoestisch absorberende materialen op wanden en plafond. Verlaag het plafond als het hoger dan 3 meter is.
Zorg voor stillere ventilatie- en airconditioningsystemen. Ruis kan veel lichamelijke energie kosten.
Zachte vloerbekleding zoals projecttapijt kan bijdragen aan een goede akoestiek, net als open boekenkasten, gordijnen of doeken aan de muur.
Gebruik op middelbare scholen de lokalen aan de rustige kant van het gebouw voor theorielessen.
Meer informatie is te vinden op de website van de Arbocatalogus onder ‘veiligheid & gezondheid’ en ‘klaslokaal lawaai’ en op de Engelstalige website: nonoise.org/quietnet/qc/ Deze tips stonden bij het artikel: Herrie in de klas uit het Onderwijsblad van maart 2018. Meer lezen? Download de PDF.