Openbaar Onderwijs

De groep Openbaar Onderwijs zet zich in voor personeel in het openbaar basis- en voortgezet onderwijs. Deze groep vindt het belangrijk dat de identiteit van het openbaar onderwijs wordt bewaakt: in Nederland moet ruimte zijn voor scholen waar álle kinderen welkom zijn – ongeacht hun levensovertuiging, geaardheid of afkomst.

De groep wil het openbaar onderwijs versterken en zorgen dat het onderwijs bijdraagt aan een veelzijdige ontwikkeling van leerlingen. Met het centraal stellen van democratische waarden draagt het openbaar onderwijs bij aan burgerschapsvorming. Ook is aandacht voor de verscheidenheid van levensbeschouwelijke en maatschappelijke waarden in de samenleving en wat dat betekent.

Wat doet de groep Openbaar Onderwijs?

  • Organiseert bijeenkomsten en scholing over de identiteit van het openbaar onderwijs.
  • Behartigt en bewaakt samen met het personeel van openbare scholen de identiteit van het openbaar onderwijs.
  • Speelt in op ontwikkelingen in de landelijke en regionale politiek op het gebied van openbaar onderwijs.
  • Geeft advies aan het AOb-bestuur.
  • Onderhoudt contacten met andere betrokken partijen bij het openbaar onderwijs, zoals de Vereniging Openbaar Onderwijs, de VOS/ABB, het Dienstencentrum GVO/HVO en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Drie nieuwe bestuursleden

In juni 2022 zijn drie nieuwe bestuursleden begonnen bij de AOb-groep openbaar onderwijs. Zij stellen zich hieronder kort voor:

Maria Glybowskaja, docent aan het gemeentelijk gymnasium Hilversum
Mijn naam is Maria Glybowskaja. Sinds twaalf jaar geef ik met veel plezier les in het Nederlandse onderwijs. Ik heb op verschillende scholen van vmbo-tl tot gymnasium lesgegeven. Ik ben van Duits-Belarussische afkomst, maar eigenlijk vind ik het niet zo belangrijk, welke nationaliteit of afkomst iemand heeft. In het Nederlandse onderwijs verbaast mij aan de ene kant hoe veel wij in hokjes denken en hoe vaak wij met toetsing bezig zijn. Aan de andere kant vind ik de doorstroommogelijkheden van het Nederlandse onderwijs heel fijn. Kansengelijkheid is voor mij een cruciaal onderwerp.

Michiel Simons, docent klassieke talen aan het Erasmiaans Gymnasium Rotterdam
Stichting BOOR (openbaar onderwijs Rotterdam) heeft de afgelopen jaren nagedacht over de openbare identiteit van de school. Een grote stad met veel verschillende culturen roept vragen op die niet altijd op een oude manier te beantwoorden zijn. Hoe ga je bijvoorbeeld als openbare school om met meisjes die niet met het kamp van groep 8 mee kunnen om religieuze redenen? Via een zorgvuldig traject hebben we nieuwe uitgangspunten geformuleerd voor het openbaar onderwijs. Ik heb er zelf een bescheiden bijdrage aan mogen leveren en ben trots op deze vertaalslag. Zowel proces als product lijken me ook voor andere plaatsen van waarde.

Word actief!

Het groepsbestuur is op zoek naar geïnteresseerde AOb-leden uit scholen voor openbaar basis- en voortgezet onderwijs, om samen de groep Openbaar Onderwijs verder vorm te geven. De voorzitter is Hans de Vries. Wil je actief zijn en meedenken? Meld je dan aan bij Frits Fraanje via ffraanje@aob.nl.

Op de hoogte blijven van de activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief Openbaar Onderwijs. Je als AOb-lid aansluiten bij deze groep kan ook via de persoonlijke omgeving MijnAOb.