Algemeen

Zomerpiek ww-instroom leerkrachten ‘schandalig’

Van alle beroepen is dat van basisschoolleerkracht het meest seizoengevoelig. Dit beroep kent de hoogste piek van mensen die in de zomer in de ww terechtkomen. “Schandalig dat besturen, met de huidige lerarentekorten, hun mensen nog steeds geen vaste banen willen bieden”, vindt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

zomerpiek

beeld: Pixabay

De zomerpiek blijkt uit een analyse van uitkeringsinstantie UWV. ‘De leerkracht basisonderwijs heeft het sterkste seizoenspatroon, met een sterke piek in de zomer’, zo schrijft het UWV. Aan het einde van het schooljaar lopen veel contracten in het primair onderwijs af.

Schandaal

Het UWV wijst erop dat niet alleen de basisschoolleerkrachten een piek in de zomer kennen als het gaat om het aanvragen van ww. Ook voor docenten in het voortgezet onderwijs die lesgeven in algemene vakken, is er zo’n piek. Bij hun collega’s die lesgeven in beroepsgerichte vakken en bij onderwijskundigen is de ww-instroom meer verdeeld over het hele jaar.

We moeten alle beginnende leerkrachten zien te behouden. Dat doe je niet door ze elke zomer de ww in te kieperen

Verheggen vindt de zomerpiek ‘een schandaal’. “De lerarentekorten zijn enorm, we moeten alle beginnende leerkrachten voor het vak zien te behouden. Dat doe je niet door ze elke zomer de ww in te kieperen.”

Flex

Verheggen vreest dat de zomerpiek erger wordt door de Wet arbeidsmarkt in balans, die nu bij de Eerste Kamer ligt. “In die wet is een – voor mij onbegrijpelijke – bepaling opgenomen voor invallers in het primair onderwijs. Zij kunnen een onbepaald aantal flex-contracten krijgen als het gaat om vervanging bij ziekte. Terwijl het hier gaat om volledig bevoegde leraren. Dit maakt het nog onaantrekkelijker om in het onderwijs aan de slag te gaan. Die bepaling moet worden geschrapt.”

In een vervangingspool kun je mensen flexibel inzetten én ze een vast contract geven

De zomerpiek kan worden voorkomen als schoolbesturen samenwerken bij hun inzet van personeel, bijvoorbeeld door een gezamenlijke vervangingspool op te richten. “Op die manier kun je mensen flexibel inzetten én ze een vast contract in de vervangingspool geven”, aldus Verheggen. “Dat kan en dat gebeurt ook: er zijn besturen waar het heel goed gaat. Nu de rest nog.”

Binnenkort neemt de Eerste Kamer een besluit over de wet. De AOb stuurde daarom een brief aan de Eerste Kamerleden.