Algemeen

WOinActie haakt aan bij landelijke staking 15 maart

WOinActie haakt aan bij de landelijke stakingsdag van de AOb en FNV op 15 maart. Dat zegt Rens Bod, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en een van de voortrekkers van de beweging. Meerdere universiteiten laten weten dat ze de actie steunen en geven medewerkers de gelegenheid naar Den Haag te gaan.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

woinactie1

Beeld: WOinActie

Op 14 december vorig jaar hield WOinActie zelf nog een demonstratie in Den Haag om de bezuinigingen in het wetenschappelijk onderwijs van tafel te krijgen en de politiek te laten weten dat structurele investeringen nodig zijn (1,15 miljard euro per jaar). Nu haakt de beweging aan bij de actieweek van de AOb en de landelijke stakingsdag op 15 maart.

Opkomen

“We doen mee omdat ons gesprek met onderwijsminister Ingrid van Engelshoven niks heeft opgeleverd”, zegt Bod. “Als het puntje bij paaltje komt draait de minister eromheen en komt ze niet voor ons op. Wij vroegen namelijk of ze dat zou doen als er nieuwe bezuinigingen zouden komen.”

Als het puntje bij paaltje komt draait de minister eromheen en komt ze niet voor ons op

Tijdens de algemene vergadering begin deze week bleek dat WOinActie graag bij de AOb en FNV aansluit. Bij de bijeenkomsten waren vertegenwoordigers van WOinActie die werken aan verschillende universiteiten in het land. Bod: "We blijven bij de 1,15 miljard euro aan investeringen die nodig zijn en de doelmatigheidskorting van 183 miljoen euro die van tafel moet. Samen staan we sterker.”

Steun

Op dit moment is WOinActie bezig met een brief aan alle collegebesturen van de universiteiten. Daarin vraagt de groep om steun voor de stakingsdag op 15 maart. Bod: “Ook houden we in de week van 11 maart eigen acties. Zo hebben we een debat met topwetenschappers die vertellen wat het ‘next big thing’ is dat ze willen bereiken, maar wat niet bereikt kan worden vanwege de bezuinigingen.”

Gedeelde zorgen

Ondertussen laten meerdere universiteiten weten dat ze sympathie hebben voor de actie. “Wij geven onze medewerkers de mogelijkheid om naar Den Haag te gaan”, zegt Annelies van Dijk, woordvoerder van de UvA. “Er is geen aanwezigheidsplicht op die dag. Wel vragen we medewerkers of ze op tijd willen doorgeven als hun colleges niet doorgaan. De universiteitsgebouwen blijven wel gewoon open. Hoe de precieze invulling van 15 maart eruit ziet, is nog onduidelijk. Dat hangt af van de actiebereidheid onder studenten en docenten.”

Wij geven onze medewerkers de mogelijkheid om naar Den Haag te gaan

Eerdere acties steunde de UvA ook al. Zo liep collegevoorzitter Geert ten Dam op 14 december in de demonstratie mee.

De Universiteit Utrecht (UU) is ook solidair. Woordvoerder Maarten Post laat weten dat het college van bestuur staat achter de oproep voor ‘een duurzame financiering van het hoger onderwijs’. Op 15 maart is er geen opkomstplicht, mailt Post. ‘Medewerkers en studenten krijgen de gelegenheid om naar Den Haag te gaan.’ Wel benadrukt hij dat de universiteit niet op slot gaat op de stakingsdag en openblijft voor onderwijs en onderzoek.