Wiskundelessen met poolbiljart. Wiskundeleraar Erik van Haren schreef lesmateriaal.
Wiskundelessen met poolbiljart. Wiskundeleraar Erik van Haren schreef lesmateriaal.

Beeld: Pixabay

Wiskundeleraar schrijft lesmateriaal bij poolbiljart

Erik van Haren, leraar wiskunde aan het Elzendaalcollege in Boxmeer, schreef lesmateriaal voor bij het poolbiljarten. Aan de telefoon legt hij er meer over uit.

Jij hebt lesmateriaal wiskunde geschreven voor bij het poolbiljarten?

“Ik heb vroeger zelf veel gepoold, en ik las vorig jaar een oproep van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond. Zij zochten iemand die wiskunde-lesmateriaal voor de brugklas kon schrijven. Ik heb meteen gereageerd.”

Hoe moeilijk was het?

“Bij het poolen moet je genummerde ballen in de pockets spelen, dus je kunt in de les een heleboel doen met getallen en rekenen. Maar daar heb je tijdens het spelen nog niet veel aan, dus heb ik er ook wat meetkunde in de methode gestopt en heb ik een speciaal hulpmiddel ontwikkeld, de SPAT.”

SPAT?

“De Smart Pool Aiming Tool: het is een soort geodriehoek voor op de pooltafel. Je kunt meten waar je een bal precies moet raken om hem in de pocket te krijgen.”

Staan er eigenlijk wel pooltafels in scholen?

“We hebben een speciale tafel voor scholen ontwikkeld, de Smartpool. Het is niet de bedoeling dat die in de kantine komt te staan: de tafel is echt voor in de klas of bijvoorbeeld de gymnastiekruimte. Er zijn twintig tafels beschikbaar en het gaat hard met de aanvragen.”

Meer informatie over de wiskundelessen met poolbiljart? Ga naar deze website. 

Meer nieuws