Algemeen

Gemeenteraad Westland gaat voor islamitische school liggen

Een meerderheid van de gemeenteraad Westland wil koste wat kost de komst van de islamitische school tegenhouden. De lokale partijen in de raad leggen zich niet neer bij een eerdere uitspraak van de Raad van State en de oproep van onderwijsminister Arie Slob om groen licht te geven voor de school.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

gemeenteraad-westland-2

Beeld: Livestream gemeente Westland

De lokale partijen binnen de gemeenteraad, Westland Verstandig, LPF Westland en GemeenteBelang Westland, vormen een meerderheid in de raad en verzetten zich fel tegen de komst van een islamitische school. Peter Duijsens van Westland Verstandig diende tijdens de raadsvergadering op 16 juli een voorstel in om als gemeenteraad in beroep te gaan tegen het besluit van minister Slob. Van de 37 stemmen waren er 20 stemmen voor dit voorstel.

Laatste kans

De minister had de gemeenteraad een week eerder opgeroepen om in te stemmen met de komst van de school en zich te houden aan de uitspraak van de hoogste bestuursrechter. Als de raad dit niet zou doen, dan zou Slob zelf genoodzaakt zijn in te grijpen zodat de school alsnog kan starten. ‘Dit is een laatste kans voor de gemeenteraad, anders zal ik zelf een besluit moeten nemen namens de gemeenteraad zodat de school kan starten’, aldus Slob.

Minister Arie Slob: 'Dit is een laatste kans voor de gemeenteraad'

Bekostigen

De scholenstichting Yunus Emre wil al een tijdlang een nieuwe islamitische basisschool openen in het Westland. De stichting heeft op dit moment vier andere scholen in Den Haag. Aanvankelijk hielden staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) en later minister Slob (ChristenUnie) de stichting tegen omdat ze vonden dat er te weinig belangstelling voor de school zou zijn. Verschillende juridische procedures volgden totdat eind april de Raad van State uitspraak deed en besloot dat de onderwijsminister wel degelijk de school moet bekostigen en dat de school er dus in het Westland mag komen.

Ik maak ernstig bezwaar over de manier waarop wij met de meerderheid de minderheid onderdrukken en zal mij hier tegen verzetten

Onderdrukken

De raadsleden van de landelijke partijen, zoals GroenLinks, PvdA, CDA en D66, hadden veel moeite met de opstelling en het besluit van de lokale partijen. Raadslid Benjamin Hofland (D66) zei: 'We leven in een land waar in 1848 diverse klassieke grondrechten zijn vastgelegd. Eén ervan is vrijheid van godsdienst. Ik maak ernstig bezwaar over de manier waarop wij met de meerderheid de minderheid onderdrukken en zal mij hier tegen verzetten.’ Het raadslid voor het CDA, Jenny Vermeer-de Smit, sloot zich aan bij Hofland. ‘Als je een school wil stichten mag je beroep doen op de beschikbare middelen. Dat het een islamitische school is maakt niet uit. Minderheden beknotten in hun mogelijkheden leidt tot een samenleving waar de macht van de sterkste geldt.’ De VVD liet weten dat de partij voor openbare scholen is, maar als er uitspraak is gedaan door de Raad van State is er niet meer de keus om de aanvraag van de school weg te stemmen.

Minister Slob zal nu zijn maatregel een ‘indeplaatsstelling’ alsnog moeten uitvoeren. Hij neemt dan voor de gemeenteraad een besluit. De islamitische school komt dan per 1 augustus 2020 alsnog voor bekostiging in aanmerking.