Algemeen

Rutte II in stijl naar eindstreep: weer gat in de OCW-begroting

De afscheidsbegroting van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van onderwijs bevat ondanks de demissionaire status van Rutte-II meer nieuws dan de eind vorige week uitgelekte investering in lerarensalarissen van 270 miljoen euro alleen.

Tekst Algemene Onderwijsbond - - 3 Minuten om te lezen

Een tekort van 244 miljoen euro wordt doorgeschoven naar de volgende ploeg.In de twee jaren daarna loopt dat tekort op tot boven de 400 miljoen euro. "Tekenend voor dit kabinet", aldus AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen.

Op gepassioneerd onderwijsbeleid heeft de AOb het huidige demissionaire kabinet niet kunnen betrappen. "De sfeer van het verstandshuwelijk tussen VVD en PvdA sijpelde door in het onderwijsbeleid. Er zijn best stappen gezet, maar van synergie tussen het veld en de OCW-bewindslieden was weinig sprake. Daardoor wisten we de afgelopen jaren te vaak niet waar we aan toe waren", oordeelt Verheggen.

Voor de gek gehouden

De begroting is hier ook weer een voorbeeld van. "Het is fijn dat de PvdA bij de VVD tussen de oren heeft gekregen dat je de lonen in het primair onderwijs moet aanpakken en dat er een beginnetje is gemaakt. Maar als dan daarnaast blijkt dat dit kabinet richting de geschiedenisboeken gaat met een niet ingeboekte bezuiniging op onderwijs die groter is dan die 270 miljoen euro, dan voel je je toch een beetje voor de gek gehouden."

In die zin lijkt Prinsjesdag 2017 wat op de editie van vorig jaar, toen het kabinet een ronkend persbericht verspreidde over investeringen terwijl uit de overzichten in de begroting een bezuiniging bleek. Die constatering werd vanuit de Hoftoren begroet met chagrijn. Verheggen: "Het duurde echt even voordat men überhaupt wilde ingaan op de ingeboekte kortingen."

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen: Laten VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met een schone lei beginnen. Stop met de slagen om de arm. Schep duidelijkheid. Repareer het gat van 244 miljoen euro voor 2018 en ruim 400 miljoen in 2019 en 2020.

Tel daar de uitglijder van staatssecretaris Dekker over de volgens hem terechte salarisverschillen tussen het primair en voortgezet onderwijs bij op – met de vanaf een A4-tje opgelezen excuses van minister Bussemaker die er op volgde – en je krijgt de indruk dat Rutte-II zich minder zorgen maakte om de staat van ons onderwijs dan de mensen die dagelijks voor de klas staan. En dus doet zich nu de interessante situatie voor dat het primair onderwijs nog voor een nieuw regeerakkoord staakt voor een hoger salaris en een lagere werkdruk.

Staking 5 oktober

Er voltrekt zich volgens Verheggen de komende jaren een ramp in ons onderwijs als een volgend kabinet de problemen net zo halfslachtig aanpakt als de vertrekkende ploeg. "De afgelopen jaren waarschuwde de AOb voor een naderend lerarentekort en dat is nu een feit. We hebben om te beginnen 900 miljoen euro nodig om de salarissen aan te pakken in het primair onderwijs, en nog eens 500 miljoen euro voor werkdrukbestrijding. De reacties die het onderwijs de afgelopen jaren kreeg, stellen niet gerust. Vandaar dat we 5 oktober massaal naar het Zuiderpark trekken om onze stem te laten horen."

Voor Verheggen mag er snel een streep onder deze regeerperiode komen. "Laten VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met een schone lei beginnen. Stop met de slagen om de arm. Schep duidelijkheid. Repareer het gat van 244 miljoen euro voor 2018 en ruim 400 miljoen in 2019 en 2020."

Toekomst

Daarna moet er een serieuze investeringsagenda voor de toekomst komen. "Die 1,4 miljard euro die we met het PO-front voor ons primair onderwijs vragen, verdien je terug. Niet in vier jaar, maar zo eng mag de blik van staatsmensen ook niet zijn. We staken niet voor de lol: een kennissamenleving moet investeren in onderwijs. Dat is eerder een plicht dan een keuze."