Deze week is er elke werkdag een nieuwe aflevering te zien van de Anti Pest Club.
Deze week is er elke werkdag een nieuwe aflevering te zien van de Anti Pest Club.

Beeld: Evangelische Omroep (EO)

Week tegen pesten: tips voor leraren

Pesten krijgt aandacht, maar is daarmee niet uitgeroeid. Als leerkracht zit je soms in een lastig parket. Ouders spreken je erop aan. Kinderen vinden je partijdig of voelen zich niet lekker in jouw klas. Terwijl een groot deel van het pesten buiten het lokaal en via sociale media plaatsvindt. Wat te doen?

De Week Tegen Pesten, een jaarlijks initiatief van stichting School en Veiligheid focust dit jaar op ouders en op internet. Maar het startpunt is de school en uiteraard de leraar.

Weet waar je staat

De mensen achter de Week Tegen Pesten hebben een test speciaal voor leraren ontwikkeld. Daaruit rolt je stijl van lesgeven. En daarmee de voor jou beste manier om te werken aan de sociale veiligheid in de klas. Vul ‘m in en je krijgt ook tools om ouders bij het probleem te betrekken.

Leef je in

Vind je pesten een lastig onderwerp, omdat het jou als kind is overkomen? Lees de interviews met lotgenoten, dit voorjaar in het Onderwijsblad. De EO zendt deze week vijf nieuwe afleveringen uit van de Anti Pest Club. Presentator Anne-Mar Zwart bezoekt elke dag een klas (groep 5 t/m 8 komen aan bod) ergens in Nederland waar een of meerdere kinderen worden gepest. Ze komt het probleem oplossen, van kwetsende bijnamen tot jongens die gepest worden omdat ze niet zo ‘stoer’ zijn als hun leeftijdgenoten. Je kunt met je leerlingen een aflevering bekijken, maar ook thuis biedt deze serie inzicht in wat er bij de kinderen leeft en geeft het ideeën om het pesten te stoppen.

Verdiep je in online pesten

Vandaag en morgen (maandag 18 september en dinsdag 19 september) kun je nog instappen in de KRO-NCRV game Wij zijn LIT, een verhaal dat zich ontvouwt via Whatsapp. Als deelnemer krijg je vanuit een groepsapp vijf dagen achter elkaar een aantal appjes, soms word je ook gevraagd te antwoorden. De personages in de groepsapp zijn fictief, het zijn virtuele karakters gebaseerd op echte verhalen van kinderen. De verhaallijn wordt beïnvloed door jouw reacties en kan daardoor verschillend verlopen. In eerste instantie is de game bedoeld voor leerlingen, maar als leraar krijg je zo een goed beeld van hoe online pesten gaat, inclusief sexting.

Bespreek het in de klas

Vraag op maandagochtend ook eens: ‘Hoe was het dit weekend op sociale media?’ in plaats van alleen: ‘Hoe was het weekend?’. Wellicht ontvang je eerst wat verbaasde blikken, maar alles om het gesprek te openen. Remco Pijpers van Kennisnet schreef voor Mijnkindonline.nl een lijst met 25 vragen die ouders kunnen gebruiken om het gesprek over internetgebruik te starten. Hetzelfde deed hij op de website van Kennisnet voor leraren. Opvallend is dat de lijst voor ouders alleen maar positief ingestoken is (wat is het grappigste dat je hebt gelezen op Whatsapp? Wie moet ik volgen op Instagram?), terwijl de lijst voor leraren met name naar risico’s en negatieve internetervaringen vraagt. Een combi van beiden werkt waarschijnlijk ook voor het gesprek in de klas het beste.

Meer nieuws