Beeld: Pixabay

Voortgezet onderwijs 1 juni weer open, protocol in de maak

Het voortgezet onderwijs kan op 1 juni weer open, heeft minister-president Mark Rutte vanavond bekend gemaakt. Vakbonden en werkgevers werken aan een protocol voor deze heropening, op basis van de richtlijnen van OCW.

“De eerste fase van het virus, de uitbraak, ligt achter ons”, verklaarde de premier op de persconferentie van 6 mei. Daarom kan Nederland voorzichtig weer van het slot worden gehaald.

De al eerder aangekondigde heropening van het voortgezet onderwijs kan, als het virus tussentijds niet weer om zich heen grijpt, inderdaad op 1 juni plaatsvinden. Of eigenlijk op 2 juni, want 1 juni is Pinksteren. Werkgevers en werknemers in het onderwijs stellen op dit moment, op basis van de richtlijnen van het ministerie van OCW, een protocol op met praktische tips om de heropening veilig te laten plaatsvinden voor leerlingen en personeel.

Wanneer het basisonderwijs weer helemáál open kan, in plaats van slechts voor de helft, is nog niet te zeggen

“Het is heel spannend voor iedereen in het voortgezet onderwijs om weer te beginnen”, zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel. “Maar het is belangrijk om dat scholen zelf de mogelijkheid krijgen om dit goed en veilig te kunnen doen.”

De AOb zal er op blijven toezien dat mensen die, om wat voor reden dan ook, niet veilig aan de slag kunnen ook niet onder druk worden gezet. “Je zal maar een partner hebben die doodziek is”, zegt De Moel. “De gedachte dat je dan het virus naar huis neemt is onverdraaglijk.”

Praktijkexamens

Op 15 juni kan – alweer: indien het virus vóór die tijd niet weer opleeft – het mbo weer praktijkexamens afnemen en praktijkonderwijs geven. Ondertussen wordt ook gewerkt aan een plan om (‘te zijner tijd’, aldus Rutte) het hele mbo en hoger onderwijs weer te openen.

Wanneer het basisonderwijs weer helemaal open kan, in plaats van slechts voor de helft, is nog niet te zeggen. “We doen het stapje voor stapje”, aldus Rutte.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER