Het kabinet wil voorrang voor onder andere leraren in het primair en voortgezet onderwijs.
Het kabinet wil voorrang voor onder andere leraren in het primair en voortgezet onderwijs.

Beeld: Raimond Spekking

Voorrang coronatest voor zorg- en onderwijspersoneel

Het kabinet gaat voorrang regelen met coronatesten voor onderwijzend personeel uit het primair en voortgezet onderwijs en voor personeel uit de zorgsector. Eind volgende week moet de GGD dit geregeld hebben, is het streven van minister Hugo de Jonge.

De ministers De Jonge (VWS) en Arie Slob (OCW) werden door de vakbonden flink onder druk gezet, maar wezen telkens op onvoldoende capaciteit bij de laboratoria. Intussen gingen scholen zelf testen kopen, of waren genoodzaakt klassen naar huis te sturen.

Maatschappelijke impact

De voorrang komt er nu toch. In een brief aan de Tweede Kamer staat dat de sneltest bedoeld is voor personen ‘die nodig zijn om te voorkomen dat leerlingen geen onderwijs krijgen’ in het primair en voortgezet onderwijs. Het mbo en het hoger onderwijs vallen buiten de regeling, net als de kinderopvangsector. ‘De maatschappelijke impact van uitval van zorg en onderwijs weegt voor mij zwaarder en bovendien vergt het inregelen van voorrang voor deze twee groepen al veel van de GGD en andere partijen’, schrijft De Jonge over zijn keuze.

De minister wil de zogenaamde fast lanes eind volgende week gereed hebben. Alleen de zorgverleners en leraren zelf, niet hun gezinsleden, komen in aanmerking voor testen met voorrang. Verder schrijft hij dat het een tijdelijke maatregel is, in verband met de schaarste in testcapaciteit. Het is de bedoeling dat straks iedereen weer snel getest gaat worden.

Ook voorrang voor mbo, hbo en wo

AOb-voorzitter Eugenie Stolk: “Het is verstandig om onderwijspersoneel voorrang te geven. Nog meer uitval is voor sommige scholen niet meer vol te houden. Corona komt bovenop het lerarentekort, dat moeten we niet vergeten.”

Wel vindt de AOb dat ook het personeel in het mbo, hbo en aan de universiteiten met voorrang getest moet worden. Stolk: “Ook daar is de situatie nijpend en juist onder jongeren is het aantal besmettingen hard gestegen.”

Zie ook: ‘Vraag naar sneltest voor leraren loopt op’

Meer nieuws