Algemeen

Voormalig hbo-directeur eist 84 duizend euro aan vakantiedagen

Hij heeft hard gewerkt en veel vakantiedagen opgespaard, stelt een oud-directeur van Zuyd Hogeschool. Bij de rechter eiste hij uitbetaling van 84 duizend euro. Maar die geeft hem ongelijk.

Tekst Hoger Onderwijs Persbureau - - Minder dan een minuut om te lezen

zuydhogeschool_heerlen_2

Beeld: Wikimedia Commons

Toen hij in 2015 met pensioen ging, had de man naar eigen zeggen nog 1.734 vakantie-uren tegoed, oftewel ruim 43 weken. Hij eiste dat de hogeschool hem zou uitbetalen: het ging om 84 duizend euro.

Onzin

De hogeschool vond het onzin. De man was immers directeur en kon zelf zijn tijd indelen, zolang hij de doelstellingen maar haalde die hij met het hogeschoolbestuur had afgesproken. Hij hoefde helemaal geen verlofdagen bij te houden.

“Het is dan ook geen usance dat verlofsaldo’s opgebouwd worden, laat staan bij vertrek in geld uitgekeerd worden”, staat in het vonnis. Bovendien is de directeur uit eigen beweging verlofdagen gaan ‘hamsteren’ in plaats van vakantie op te nemen. En hij heeft de hogeschool ook nooit laten weten dat hij zo’n reservoir aan verlofdagen meende te hebben.

Leugens

De voormalige directeur is boos en beschuldigt de hogeschool ervan ‘ruis’ te willen veroorzaken om de aandacht af te leiden. Er zouden ook leugens worden verteld om hem in een kwaad daglicht te stellen, en het verweer van de hogeschool zou ‘vaak inconsistent’ zijn. Maar dat legt hij niet uit, stelt de rechter vast.

De rechter laat weinig heel van het betoog van de oud-directeur, omdat hij in “vergaand onvoldoende mate zijn aanspraken (of zelfs maar een deel daarvan) aannemelijk heeft kunnen maken”.

Ouderen

Het spreekt volgens de rechter vanzelf dat de man de mogelijkheid van wekelijkse werktijdverkorting voor ouderen in de vorm van urenvermindering “niet mocht aanwenden om zijn beweerde verlofsaldo een extra swing omhoog te geven”.

Dus nee, de man krijgt geen gelijk van de rechter en moet de proceskosten van de hogeschool vergoeden.