VO

Verdere opening voortgezet onderwijs, AOb blijft hameren op voorrang bij vaccinatie

Het kabinet heeft zaterdagmiddag, op advies van het OMT, besloten dat leerlingen in het voortgezet onderwijs geen anderhalve meter afstand tot elkaar meer hoeven te houden. De overige maatregelen, zoals mondkapjes in de gangen en de anderhalve meter afstand tussen leerling en docent, blijven gehandhaafd, en er komen voldoende zelftesten beschikbaar.

Tekst Algemene Onderwijsbond - - 5 Minuten om te lezen

49715643178_cf5e11a54a_o

Beeld: Nanne Meulendijks

Het OMT besliste deze week dat de anderhalve meter afstand tussen leerlingen kan worden losgelaten. Het kabinet neemt dit advies over, waardoor de scholen voor voortgezet onderwijs vanaf maandag 31 mei - en uiterlijk 7 juni - weer volledige klassen leerlingen kunnen gaan ontvangen.

Een voorwaarde die de AOb stelt aan de verdere opening van de scholen is dat het OMT glashelder adviseert dat dit veilig genoeg is. Dat lijkt nu gebeurd te zijn. "Maar ik vind het wel opvallend dat OMT-lid Diederik Gommers nu in de pers oproept om leraren met voorrang te vaccineren", zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel. "Dat zorgt weer voor onduidelijkheid. Ik kan me heel goed voorstellen dat onderwijspersoneel zich nog niet echt veilig voelt."

In welk ander beroep zit je dagelijks met twintig tot dertig anderen, die om het uur ook nog wisselen, in één ruimte?

De AOb hamert er al maanden op dat onderwijspersoneel met voorrang gevaccineerd zou moeten worden. De Moel: "Het kabinet houdt zich helaas al maanden doof voor die boodschap. Maar ik vraag je: In welk ander beroep zit je dagelijks met twintig tot dertig anderen, die om het uur ook nog wisselen, in één ruimte? Daarom blijven we er op hameren: vaccineer snel al het personeel dat dat wil. Dat kon voor de medewerkers in de zorg en nu is het onderwijs aan de beurt.”

Zelftesten

Volgens het kabinet zullen alle middelbare scholen op 31 mei voldoende zelftesten hebben ontvangen, zodat personeelsleden en leerlingen zich thuis twee keer per week preventief kunnen testen. Daardoor kunnen, zo is het idee, besmettingen op school voorkomen worden.

De Moel vindt dat personeelsleden met gezondheidsproblemen of die zich grote zorgen maken niet verplicht moeten worden om weer in hele klassen te werken, zodra de scholen weer verder opengaan. “Voor deze medewerkers moet een goede oplossing worden gevonden. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om vanuit huis te blijven werken via Zoom of Teams.”

Laks

In het land zijn de meningen over een verdere openstelling van het voortgezet onderwijs verder verdeeld. Laks en de VO-raad willen het onderwijs graag verder heropenen, maar individuele schoolleiders zijn dat soms niet van plan. Zo verklaarde Ilyas Bagci, directeur van de Rotterdamse scholengroep Lyceum Kralingen en Mavo Centraal, in Trouw dat hij geen kans meer ziet om voor de zomervakantie nog ‘de hele organisatie om te gooien’. Volgens Bagci zullen zeker vier of vijf andere Rotterdamse middelbare scholen hier ook niet meer toe overgaan.

Ook in Eindhoven, Bladel en Geldrop gaan zeker vijftien middelbare scholen niet terug naar het normale schoolrooster, zegt directeur-bestuurder Martin van den Berg van drie Eindhovense scholen in Trouw. ‘Het is nog niet veilig. De meeste leraren zijn nog niet gevaccineerd, en ik moet hun als werkgever een veilige werkomgeving bieden.’

Schade

In de IJmuider Courant zegt orthopedagoog Hans Koppies dat de scholen al veel langer weer open kunnen ‘Kinderen lijden enorme schade doordat ze achter een scherm les krijgen’. Terwijl epidemioloog Amrish Baidjoe van het Red Team in diezelfde krant juist weer zegt dat we ‘zeker niet te snel moeten gaan’.

Ik werk hier op school in een corona-brandhaard. Dat voelt niet veilig

Ook binnen de AOb lopen de meningen uiteen. “Ik ben zelf niet bang voor een verdere openstelling”, zegt hoofdbestuurder Kim van Strien. “In de klas is anderhalve meter afstand houden prima te doen, maar op gangen en in aula’s is dit niet mogelijk. Ik kan dus best begrijpen dat collega’s er moeite mee hebben. En ik vind in dat we voor hen goede afspraken moeten maken, zodat iedereen met een veilig gevoel zijn werk kan doen.”

Docent geschiedenis en AOb-consulent John Arts is tegen een verdere openstelling. “Ik val zelf in een risico-categorie en mijn vrouw ook. Terwijl ik hier op school in een corona-brandhaard werk. Ik voel mij hier niet veilig.”

Ondersteuner

Arts heeft geprobeerd om na overleg met zijn leidinggevende vanuit huis te werken. “Maar dan moet er op school een collega of ondersteuner zijn die de klas in de gaten houdt, terwijl ze mijn online les volgen. En er is al een lerarentekort, dus dat is niet te regelen. Ik heb het één dag geprobeerd en ben toen maar terug naar school gegaan.”

Mieke Hageman, docent Engels en lid van de sectorraad voortgezet onderwijs van de AOb, wijst er op dat er ook een onderwijskundige kwestie zit aan de openstelling op 31 mei of 7 juni. In de regio noord zijn er dan nog een paar weken te gaan tot aan de zomervakantie. Is het voor die laatste paar weken zinnig is om alles weer om te gooien?

Als alle leerlingen weer tegelijk naar school komen, geeft dat een paar lessen lang onrust

“Als alle leerlingen weer tegelijk naar school komen, geeft dat onrust”, zegt Hageman. “Ik noem dat ‘sturm und drang’: iedereen moet zijn of haar rol in de klas weer vinden en bewijzen. Dat kost een paar lessen lang ontzettend veel energie. Daarna kan je verder met je lesstof, maar dan is het eind van het schooljaar al heel dichtbij en moeten de leerlingen al bijna hun boeken inleveren. Wat is dan nog het voordeel van die openstelling, zeker vergeleken met het gezondheidsrisico voor personeel en leerlingen?”

Druk

Hageman en haar collega’s zijn verder inmiddels net gewend aan halve klassen. “Wij hebben het afgelopen jaar ons onderwijs bijna constant veranderd: hele klassen, halve klassen, online, niet online, gedeeltelijk online – dat heeft een enorme druk gelegd op de collega’s. Terwijl de werkdruk vóór die tijd al hoog was, we liepen al op onze tenen. Laat het nu maar even zo tot aan de zomervakantie”, zegt zij. “In september zijn we allemaal gevaccineerd – what’s the rush?”

Arts is het daar helemaal mee eens. “Het is een bizar druk jaar geweest. Vergeet ook niet dat het voortgezet onderwijs het hele jaar door open is gebleven, voor de examenkandidaten en kwetsbare leerlingen. Laten we de komende weken gebruiken om na de vakantie écht veilig van start te kunnen gaan.”