Algemeen

Vlag uit voor diploma’s zonder examen

Door de coronacrisis haalt een generatie scholieren dit jaar het diploma zonder eindexamen. Vandaag gaan de vlaggen voor hen uit. “Jammer dat alles is stilgevallen.”

Tekst Daniëlla van ’t Erve - redactie onderwijsblad - - 5 Minuten om te lezen

drie

Beeld: Fred van Diem

Jonas Wolthaus Foto Fred van Diem

Jonas Wolthaus (17), geslaagd voor het gymnasium bij het Alberdingk Thijm College in Hilversum

“Ik zat Duits te leren, toen ik hoorde dat de examens niet doorgingen. Ik was heel blij dat ik de boeken kon wegleggen, maar het heeft wel twee weken geduurd voordat het echt landde. Je bereidt je toch al tijden voor op dat examen, dus het was echt omschakelen. Ik wist wel meteen dat ik geslaagd was en mijn cijfers zijn voldoende voor toelating tot mijn vervolgstudie, dus ik vond het verder helemaal prima."

Het was echt omschakelen

"Die avond heb ik het gevierd met een etentje en taart met mijn ouders en zus, daar blijft het voorlopig bij. Dat er geen feestjes zijn, is wel jammer, maar ik merk ook dat het me niet heel erg stoort. Ik had wel veel zin om een examenstunt te organiseren en de school op stelten te zetten, maar ja, het is gewoon niet anders.

Bijbaantje

Als bijbaantje gaf ik huiswerkbegeleiding, maar dat kwam ook stil te liggen. Via via kon ik beginnen bij de sociale werkplaats. Omdat de cliënten daar vanwege corona niet mogen werken, zochten ze met spoed andere mensen. Ja, waar je al niet met je gymnasium terechtkomt, haha. Maar het bevalt prima. Het werk gaat grotendeels op de automatische piloot, dus dat is makkelijk geld verdienen.

Na de zomer wil ik graag naar het Utrecht Law College, het honoursprogramma van de opleiding rechtsgeleerdheid. Op dit moment trekt het idee om rechter te worden me wel, maar ik kan nog alle kanten op en laat me graag verrassen.

Dat mijn diploma minder waard zou zijn, daarover maak ik me geen zorgen. Met mijn CM-profiel met wiskunde C ben ik wel gewend aan opmerkingen. Bovendien is de middelbare school alleen nuttig voor toegang tot de studie die je wilt gaan doen. En dat zit dus wel goed.”

Kya Ogink Foto Fred van Diem

Kya Ogink (18), geslaagd voor de havo bij de Vrijeschool Zutphen

“Met een vriendin was ik aan het fietsen toen ik allemaal appjes kreeg dat de zak-slaagregeling bekend was. Stonden we daar ergens in het bos te juichen dat we geslaagd waren. Mijn ouders hebben direct de vlag uitgehangen. Voor een paar dagen, want het mocht eigenlijk nog niet, maar we wilden het toch even vieren zo."

Ik zal nooit weten hoe het voelt

"Het was fijn dat ik niets meer hoefde te doen voor school, maar ik vind het jammer dat alles eromheen is stilgevallen. Het is een raar idee dat ik nooit zal weten hoe het voelt om samen met je klas in de stress te zitten tot je gebeld wordt. Het gala en de diploma-uitreiking gaan niet door. Als examenstunt wilden we de hele school ombouwen tot een western movie met allemaal wanted-posters van docenten en echte paarden op het schoolplein. Dat dat allemaal niet kan, is zo jammer. Het hele feestgevoel ontbreekt.

Saai

Ik werkte in een restaurant, maar dat zit nu dicht. Mijn tijd vul ik vooral met Netflix, klusjes thuis en af en toe spreek ik af met vrienden. Het is best een beetje saai. Ik hou er juist van om mensen te ontmoeten, lekker uit eten te gaan of een terrasje te pakken. Ook mijn reis met vriendinnen gaat niet door, ik hoop dat dat later nog kan.

Ik heb heel veel zin in mijn vervolgopleiding: de Hotelschool in Leeuwarden. Het is een samensmelting van alles wat ik leuk vind: horeca, ondernemen en met mensen bezig zijn. Er zijn zelfs locaties in Zuid-Afrika en Thailand waar je een minor kunt volgen. De selectieprocedure was wel pittig, en verliep vanwege corona deels online. Van de vijftienhonderd aanmeldingen mogen er maar zeshonderd door en daar ben ik gelukkig één van.”

Michael Bloemheuvel Foto Fred van Diem

Michael Bloemheuvel (16), geslaagd voor vmbo-basis bij het Morgen College in Harderwijk

“Het is heel apart om opeens te weten dat je klaar bent. Ik kreeg een mailtje van de teamleider dat als je alles boven een 6 gemiddeld stond, je geslaagd bent. Ik sta overal 7 of 8 gemiddeld voor, dus het was meteen duidelijk. Toch voelde dat heel dubbel: je zit thuis terwijl je nog op school hoort te zitten en opeens ben je geslaagd. Het voelt nog niet alsof dat echt zo is. We gaan het thuis ook pas vieren als het bekend is gemaakt."

Ik vermaak me met fietsen, vissen en gamen

"Ik werk bij de sauna in de afwas, maar helaas kan dat nu ook niet doorgaan. Ik vermaak me vooral met fietsen, vissen en een beetje gamen. Meestal speel ik dan Call of Duty, een gevechtsspel.

Defensie

Later wil ik graag bij defensie werken en hierna ga ik de opleiding tot medewerker grondoptreden bij mbo Landstede doen. Gelukkig was de toelatingstest al in februari. Die was best zwaar: hardlopen, push-ups en sit-ups, maar ook teambuildingsoefeningen. Als je niet getraind had, haalde je het gewoon niet. Ik kreeg dezelfde dag te horen dat ik was aangenomen. Ik heb veel zin om met die opleiding te beginnen. Je leert bijvoorbeeld in bepantserde wagens een gebied te verkennen en het vrij te maken van bommen. Het liefst wil ik als militair bij de infanterie werken. Het lijkt me mooi om anderen te helpen en te mogen vechten voor vrijheid.

Ik ben blij dat ik klaar ben met het vmbo, maar vind het ook wel jammer. De vrienden die ik op school elke dag zag, ga ik zeker missen. Het contact is nu al minder omdat we thuis zitten. Ik hoop dus dat er nog een examenfeest komt, maar ook dat is nu nog niet duidelijk.”