Algemeen

Vervangingspools verkopen vaker nee

Vervangingspools stellen vaker scholen teleur vanwege het lerarentekort. Vooral bij kortdurende vervangingen is het lastig om invallers te vinden. Invallers stromen door naar de vaste formatie van aangesloten schoolbesturen. De instroom in de pools blijft achter.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

invallers

Beeld: Typetank

“Wij merken echt dat de kortdurende vervangingen onder druk staan en we niet in alle aanvragen kunnen voorzien”, zegt coördinator Kassandra Mol van Poolwest. Deze invalpool bedient meer dan tweehonderd scholen in onder meer Den Haag, Leiden en Zoetermeer. Begin van dit jaar is een derde van de invalkrachten uitgestroomd naar de aangesloten schoolbesturen. Mol: “Die doorstroom is natuurlijk fantastisch. Alleen de nieuwe instroom blijft achter.”

We hebben nu alle mensen nodig om deze vragen op te vullen

In Oost-Nederland, bij Personeelscluster Oost-Nederland (PON) die zo’n 120 basisscholen bedient, hebben ze ook last van het lerarentekort. Teamleider Hans te Lindert van PON laat weten dat zij vaker nee verkopen tegen de aangesloten scholen. Bij PON nam de tijdelijke pool af van driehonderd leerkrachten drie jaar geleden naar honderd leerkrachten nu. Het aantal ‘niet opgeloste verzoeken’ steeg naar ruim 1200 in 2017-2018. Het schooljaar ervoor ging het nog om 750 verzoeken waaraan niet voldaan werd, mailt Te Lindert. Bij PON lossen veel ‘vaste poolers’, mensen met een vast contract, de kortdurende vervangingen op. ‘We hebben nu alle mensen nodig om deze vragen op te vullen. Op sommige dagen lukt dat al niet meer.’

Capaciteit

Charony Anthony, directeur van het regionaal transfercentrum Cella in de regio Gouda, moest in de tweede week van dit schooljaar al scholen teleurstellen. “Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe mensen. De invallers uit onze flexpool doen vaak langdurige vervangingen en vinden dan een baan op de school waar ze invallen”, zegt Anthony. “ Het aantal fte’s voor leerkrachten die losse vervangingen doen, nam ook met iets meer dan de helft af. “Iedereen stroomt door naar de vaste formatie. Dat is fantastisch en de reden dat onze invalpool is begonnen. Alleen onze capaciteit is daardoor minder.”

Marjolein Grin, werkzaam bij de Haarlemse Salomo-scholengroep en projectleider bij regionaal transfercentrum De Beurs (Haarlemmermeer) waarbij 135 basisscholen zijn aangesloten, legt uit dat hun vervangingspool ooit was begonnen om krimp en overschot op te vangen. “Maar van krimp is geen sprake. We kunnen steeds vaker niet aan alle verzoeken voor korte vervanging voldoen. In september viel het nog mee, maar het begint nu.”

Zij-instromers

De vervangingspools Cella en Poolwest kijken nu of ze zij-instromers kunnen trekken om hun pool aan te vullen. Maar Mol van Poolwest zegt dat de instroom van de pabo’s onvoldoende is. “Er zijn de laatste jaren gewoon te weinig mensen opgeleid.”

We moeten opletten dat we geen roofbouw plegen op deze mensen

Schooldirecteuren delen de klassen op, vragen parttimers meer te werken of vragen ib’ers voor de klas te staan als er geen invallers gevonden worden. Directeur Anthony: “Soms zetten wij een invaller in voor drie dagen. Dat is dan de afspraak, maar dan hoor ik toch dat er stiekem is gevraagd om ook nog de vrijdag te werken. We moeten opletten dat we geen roofbouw plegen op deze mensen. We hebben er niks aan als zij ziek worden.”