Algemeen

Vervangingsfonds vergoedt eerste ziektedag onbevoegde

Schoolbesturen die zijn aangesloten bij het Vervangingsfonds krijgen één dag vergoed als zij een zieke leerkracht vervangen door iemand zonder lesbevoegdheid. Dat maakt het fonds, waar ongeveer een kwart van de basisschoolbesturen bij is aangesloten, bekend op zijn website. AOb-bestuurder Eugenie Stolk: “De minister plaatste ons voor een lastig dilemma."

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

vergoeding

Beeld: Pixabay

De reglementen van het Vervangingsfonds schrijven voor dat schoolbesturen alleen een vergoeding krijgen als ze een vervanger vinden voor een zieke leraar met een lesbevoegdheid op zak. Daar maakt het fonds nu een uitzondering voor vanwege het lerarentekort en vanwege de acute problemen waarmee schoolbesturen door het lerarentekort te maken hebben. De uitzondering geldt per ziektegeval van een afwezige leraar, schrijft het fonds op zijn site, en is per 1 mei ingegaan.

Compromis

In het bestuur van het Vervangingsfonds zitten werkgeversorganisaties en bonden, waaronder de AOb. “Wij zijn met dit compromis knarsetandend akkoord gegaan”, zegt AOb-bestuurder Stolk. “De minister vroeg in een brief aan het Vervangingsfonds om een tijdelijke ontheffing zodat schoolbesturen voor een bepaalde periode altijd een vergoeding krijgen als ze onbevoegden inzetten. Wij zijn akkoord gegaan met een vergoeding voor één ziektedag. Scholen hebben dan één dag de tijd om hun vervanging te regelen.”

Overmacht

Het is een noodoplossing, volgens Stolk. “Wij willen alleen maar bevoegden voor de klas. Dat is ons uitgangspunt, maar we snappen wel dat het soms een kwestie van overmacht is. Een noodsituatie. Scholen zitten met een acuut probleem en klassen opdelen zorgt voor een hogere werkdruk bij de andere leraren. Met deze uitzondering krijgen besturen één dag om het goed te regelen, maar eigenlijk moet de minister extra investeringen doen om het lerarentekort structureel aan te pakken.”