WO&O

Juridisch advies: Onderzoek en onderwijs lastig te combineren

Universitair docent Sven geeft met veel plezier onderwijs en werkt graag aan zijn onderzoek. Maar omdat de onderwijstaken steeds voorrang moeten krijgen, komt zijn onderzoek in het gedrang. Zijn leidinggevende roept hem daarvoor op het matje.

Tekst Ahmed Charifi - - 2 Minuten om te lezen

wekker_raadendaad-2

Beeld: Typetank

In het academische werkveld*Read this article in English hebben de meeste werknemers zowel onderwijs- als onderzoekstaken, maar het blijkt vaak moeilijk balanceren tussen deze twee. Ze concurreren om de beschikbare schaarse tijd. Werknemers worden soms zo volgestopt met onderwijstaken dat het onderzoeksdeel in het nauw komt. Aan de randen van de dag, in de avonduren en zelfs in het weekend wordt geprobeerd de onderzoeksverplichtingen in te halen. “Het geeft mij het gevoel dat ik altijd met 2-0 achterloop”, zegt Sven die met de AOb contact opneemt na een ernstig gesprek met zijn werkgever.

Publicatieplicht

Sven heeft te horen gekregen dat hij niet voldoet aan zijn publicatieplicht. Zijn leidinggevende vindt dit een probleem en heeft niet het vertrouwen dat het nog goed komt. Sven geeft terug dat het evenwicht tussen onderwijs en onderzoek al langere tijd zoek is. De situatie zou zo moeten zijn dat hij ook daadwerkelijk tijd heeft voor onderzoek. Dat komt neer op minder onderwijs- en meer onderzoekuren.

Sven toont niet de ambitie die nodig is voor deze functie

Dit blijkt onbespreekbaar. De verdeling van uren is gebruikelijk en Sven toont niet de ambitie die nodig is voor deze functie, zo stelt de werkgever. Hij wil dat Sven ontslag neemt voor het onderzoeksdeel en als docent (met minder uren) verder gaat. “Anders volgt een beoordelingstraject.”

Jaargesprek

Om zijn punt extra kracht bij te zetten, plant de leidinggevende binnen een week een jaargesprek in. De AOb-jurist geeft aan dat Sven een redelijke termijn moet krijgen om alsnog aan de publicatieplicht te voldoen. Dat werkgever daar geen vertrouwen in heeft, doet daaraan niets af. Ook moet Sven de uren krijgen die voor zijn onderzoeksveld redelijk zijn. Daarbij wordt vaak gekeken naar het aantal uren dat collega’s krijgen voor soortgelijk onderzoek. Ten slotte dient Sven voldoende tijd te krijgen om het jaargesprek zorgvuldig voor te bereiden. Op advies van de AOb vraagt Sven hiervoor uitstel aan. Wat de jurist Sven zeker afraadt, is om ontslag te nemen op eigen verzoek. Dat levert verwijtbare werkloosheid op en daarmee vervalt de mogelijkheid om aanspraak te maken op een werkloosheidsuitkering.

Opgelucht

Sven heeft inmiddels het jaargesprek met zijn leidinggevende gehad en de adviezen van de AOb daarin meegenomen. Helaas heeft hij geen extra uren gekregen voor zijn onderzoekstaken, maar Sven krijgt wel een jaar extra de tijd om alsnog aan zijn publicatieplicht te voldoen. Hij is vooral opgelucht dat het dreigende ontslag hiermee van de baan is.

Deze rubriek is gebaseerd op ervaringen uit de praktijk van AOb-juristen