In optocht trokken ouders en kinderen van basisschool de Tamarinde naar het gemeentehuis om de politiek te laten weten dat ze geen vierdaagse lesweek willen.

Beeld: Michel Satoer

Beeld: Michel Satoer

Beeld: Michel Satoer

'Wij willen vijf dagen per week naar school''. Jeroen de Glas voert actie tegen het lerarentekort en de vierdaagse lesweek.

Beeld: Michel Satoer

Beeld: Michel Satoer

Vader van twee dochters in actie tegen het lerarentekort

Jeroen de Glas, vader van twee dochters die vier dagen les krijgen, komt in actie tegen het lerarentekort. Hij roept andere ouders op naar het Malieveld te komen en een handhavingsverzoek te doen bij de leerplicht in hun gemeente. “We zijn een rijk land, vijf dagen goed onderwijs moet mogelijk zijn.”

Zijn filmpje met oproep tot actie is al meer dan 17 duizend keer bekeken via sociale media. ‘Wat er nu gebeurt, is niet genoeg. Wij willen geen vierdaagse schoolweek.’ Vorige week lanceerde De Glas de website geenvierdaagse.nl waarin hij alle actie-tips deelt met ouders.

Huiswerkopdracht

Sinds de Kerstvakantie ervaart De Glas wat een vierdaagse lesweek betekent. Basisschool de Tamarinde, waar zijn beide dochters op zitten, moest noodgedwongen over op een lesweek van vier dagen omdat ze één leerkracht te weinig hebben. De Glas: “Mijn oudste dochter uit groep 5 is op maandag thuis, de jongste op dinsdag. Ze krijgen huiswerkopdrachten mee en mijn vrouw en ik geven ze dan zelf les.”

‘In de praktijk heb je om elf uur al de vierde discussie met je kind over het huiswerk’

De Glas blijft op maandag thuis en zijn vrouw werkt de dag erna thuis. “Eigenlijk heb ik die dag studieverlof, maar daar kom ik niet aan toe.” Vooral het zelf lesgeven blijkt lastig. “De rollen lopen door elkaar en ik leg het anders uit dan de leerkracht en ben er ook niet zo goed in. In de praktijk heb je om elf uur al de vierde discussie met je kind over het huiswerk.”

Handhavingsverzoek

Daarom komt de vader nu in actie. In zijn eigen gemeente Zaanstad deed hij met een groepje ouders een handhavingsverzoek bij de leerplichtambtenaar. “Kinderen kunnen hun recht op onderwijs opeisen. Door alle handhavingsverzoeken raakte het gemeentehuis in paniek. Zij moeten namelijk iets doen met die verzoeken.” Op de website deelt hij een stappenplan hoe andere ouders dit kunnen doen. “Zelf zijn wij in optocht naar het gemeentehuis gelopen.”

“Het is toch verbazingwekkend dat we al tien jaar weten dat dit tekort eraan komt, maar dat er niks gebeurt. De minister moet echt met een plan komen. Vaak reageren ouders gelaten als hun kind een dag naar huis moet, maar zo begon het bij ons vorig jaar. Ik wil ouders nu waarschuwen. Het is een gigantisch probleem. Ze moeten zo veel mogelijk de lokale overheid lastigvallen en op 15 maart naar het Malieveld komen.”

Meer nieuws