De tool om te berekenen hoeveel werkdrukgeld jouw school krijgt, is vernieuwd. Je kunt 'm nu gebruiken met de bedragen voor aankomend schooljaar 2020/2021.
De tool om te berekenen hoeveel werkdrukgeld jouw school krijgt, is vernieuwd. Je kunt 'm nu gebruiken met de bedragen voor aankomend schooljaar 2020/2021.

Beeld: Pixabay

Bereken hoeveel geld jouw school krijgt voor werkdrukverlaging

Benieuwd hoeveel geld jouw school aankomend schooljaar krijgt om de werkdruk aan te pakken? Bereken het met de handige tool.

In 2018 sloten de bonden samen met Onderwijsminister Arie Slob het werkdrukakkoord af om de hoge werkdruk te bestrijden. De schoolteams mogen zelf bepalen hoe ze het werdrukgeld gaan gebruiken en kunnen met de tool (let op: het gaat om een excel-bestand) goed zien hoeveel geld hun eigen school krijgt.

Naar voren

Nu is de tool aangepast aan de nieuwe bedragen voor aankomend schooljaar. Onderwijsminister Slob meldde dat er 380 miljoen euro beschikbaar is gesteld voor 2020/2021. Een deel hiervan is bestemd voor het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Het reguliere basisonderwijs ontvangt 244 euro per leerling, het speciaal basisonderwijs ontvangt 366 euro per leerling en het vso ontvangt €488 per leerling.

“Schoolteams kunnen kijken hoe het dit jaar is gegaan met het werkdrukgeld en een kleine evaluatie houden”, zegt AOb-sectorbestuurder Anton Bodegraven. “Willen ze het geld nogmaals op dezelfde manier inzetten of zijn ze tegen andere dingen aangelopen. Hoe het werkdrukgeld wordt besteed, is onderdeel van het gesprek over het werkverdelingsplan.”

Bereken het!

Bereken ook hoeveel jouw school krijgt voor werkdrukverlaging. Wat moet je doen? Download dit Excel-model en vul daar het brin-nummer van je school in. Het model berekent dan hoeveel budget de school krijgt om de hoge werkdruk aan te pakken.

De hoogte van het budget is afhankelijk van het aantal leerlingen op 1 oktober van het voorafgaande schooljaar. Voor 2020/2021 wordt dus gekeken naar het leerlingaantal (van hoofd-en nevenvestiging) per 1 oktober 2019. Deze extra middelen zijn structureel en worden verstrekt via het budget voor personeels- en arbeidsmarktbeleid.

Download: Excel-model extra middelen aanpak werkdruk 2020/2021

Benieuwd wat andere scholen doen met het geld? Via deze link zie je voorbeelden op andere scholen. 

Meer nieuws

Terug in de bubbel

Armand Kertzman, fotograaf en leerkracht, documenteert in coronatijd het leven op basisschool de Wingerd in Roosendaal. Tot 16 december 2020 bood school leerlingen een ontsnapping,... LEES VERDER