Twee nominaties Onderwijsblad voor prijs Onderwijsjournalistiek

Het Onderwijsblad is met twee artikelen genomineerd voor de prijs voor de Onderwijsjournalistiek 2016. Op 27 januari 2017, tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling in de Jaarbeurs, maakt de jury bekend wie de winnaars zijn.

De twee artikelen die de jury nomineerde zijn: Honderden miljoenen stromen weg uit het basisonderwijs van Robert Sikkes (Onderwijsblad 17 van 31 oktober 2015) en De opgejaagde kleuter van Joëlle Poortvliet en Robert Sikkes (Onderwijsblad 6 van 19 maart 2016).

Genomineerde artikelen

Het artikel ‘Honderden miljoenen stromen weg uit het basisonderwijs’ beschrijft hoe geld uit deze sector verdwijnt. Aanleiding voor het verhaal was dat staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs niet kon aantonen dat de extra banen die hij had toegezegd er waren gekomen. Het artikel laat zien dat het geld grotendeels is verdwenen. Er zijn geen extra banen bijgekomen en de aanhoudende krimp zorgt voor hoge werkloosheidskosten. Er zijn minder zittenblijvers en meer leerlingen slaan een klas over. Dit succes kost schoolbesturen geld en de gewichtenregeling is aangepast, waardoor scholen minder extra geld krijgen voor leerlingen met een extra gewicht.

Het tweede artikel: De opgejaagde kleuter gaat over zittenblijven in de kleuterklas. Onderzoekers en staatssecretaris Dekker vinden zittenblijven een bot instrument. Kostbaar bovendien. Maar kijken die onderzoekers wel naar complexe vragen waar kleuterjuffen mee worstelen? Het artikel legt uit dat veel onderzoekers voorbijgaan aan de praktijkkennis van leraren. Die kennis speelt een belangrijke rol bij het nemen van de beslissing om te blijven zitten.

Andere nominaties

Naast het Onderwijsblad zijn nog vijf andere journalisten genomineerd. Laura van Baars (Trouw) ‘Het dubbele einde van het Aloysius’, Ronald Buitelaar (Versbeton.nl) ‘Hoe de kleinschalige mbo-scholen er in Rotterdam uiteindelijk toch niet kwamen’, Floor Bal (Ad Valvas) met het artikel een ‘Een negen is geen negen meer’, Anja Vink (De Correspondent) ‘Vergeet de klagende gymnasiast. Met het vmbo-examen is pas echt wat mis’ en Johannes Visser (De Correspondent) ‘Onderwijs2032. Een schoolvoorbeeld van schijninspraak.’

De Onderwijsprijs wordt elk jaar uitgereikt door de Stichting Stimulering Onderwijsjournalistiek, COCMA Onderwijsfonds en de Onderwijsraad.

Meer nieuws