Twee leraren niet schuldig aan verdrinking Salam

De leraren van de Ericaschool in Rhenen zijn vandaag vrijgesproken door de rechter voor de verdrinkingsdood van hun 9-jarige leerling Salam tijdens het schoolzwemmen. Dat bepaalde de rechtbank Midden-Nederland vanmiddag. De drie betrokken badmeesters kregen wel werkstraffen opgelegd.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tijdens de zitting in mei werkstraffen van 120 uur voor de leraren en badmeesters. De rechter ging niet mee in die eis voor de twee leerkrachten. De zwemleraren kregen wel alle drie een werkstraf van 60 uur opgelegd. De rechter vond dat zij een grotere verantwoordelijkheid hadden en verweet de badmeesters dood door schuld.

Op 21 september 2015 deed Salam, een Syrische vluchteling, mee aan het schoolzwemmen. Na het einde van de zwemles werd haar lichaam een kwartier later gevonden op de bodem van het diepe zwembad.

Volgens het OM was er onvoldoende toezicht gehouden en informatie uitgewisseld. ‘Er is daarom geen sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar van een verwijtbaar incident’, aldus het OM eerder in een bericht op hun website. Het OM verweet de badmeesters en leraren dood door schuld.

Vrijspraak

De rechter ging niet mee in de eis van het OM voor de twee docenten. Zij werden allebei vrijgesproken. Wel vond de rechter dat de docenten een fout hebben gemaakt.

Zij hebben onvoldoende zicht gehouden op Salam en waren niet goed op de hoogte van de protocollen over het schoolzwemmen.

In die protocollen stond dat de docenten samen met de badmeesters verantwoordelijk zijn voor zwemmende leerlingen. De rechter verwijt de school dat de leraren hiervan niet op de hoogte waren. De leraren wisten niet beter dan dat zij een ondersteunende rol hadden.

De badmeesters waren volgens de rechter hoofdverantwoordelijk. Zij zijn volgens de rechter tekortgeschoten. Er was een gebrek aan communicatie en waakzaamheid. ‘Als zij minder op ervaring en routine waren gevaren en er beter gecommuniceerd was tussen alle toezichthouders had het ongeluk voorkomen worden’, aldus de rechter.

De werkstraf voor de badmeesters is met 60 uur wel lager dan de eis van het OM. ‘De badmeesters dragen hun hele leven met zich mee dat er een meisje is verdronken onder hun toezicht’, aldus de rechter.

Opgelucht

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen laat weten dat ze opgelucht is over het vonnis voor de leraren door ze niet te veroordelen. “Dat zou zout in de wonde strooien in een kwestie die alleen maar verliezers kent”, aldus Verheggen. “De tragedie is er niet minder om nu voor de leraren is afgezien van hoofdelijke aansprakelijkheid.”

Als de rechter de leerkrachten wel schuldig had bevonden, dan had dat volgens de AOb-voorzitter desastreuze gevolgen gehad voor buitenschoolse activiteiten. “Schoolbesturen moeten nagaan of ze er alles aan doen om dit soort vreselijke gebeurtenissen te voorkomen. Bovendien moeten leraren die zich niet op hun gemak voelen bij de uitvoering van een bepaalde activiteit zonder gedoe kunnen afblazen.”

Meer nieuws