Algemeen

Ontslagen door krimp dreigen bij Fries Dockinga College

Het Dockinga College met vijf schoollocaties in Friesland moet snijden in het personeelsbestand vanwege het dalend leerlingaantal. “We kunnen absoluut niet op deze voet verder”, zegt Ivo Omlo, directeur van de scholengroep.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

dockinga-college

Beeld: Typetank

Op de scholengemeenschap voor vmbo, havo en vwo zitten momenteel ongeveer 1700 leerlingen en het personeelsbestand beslaat ruim 170 voltijdbanen. Een ingreep daarin is nodig om de begroting weer op orde te krijgen. Omlo wil geen precieze bedragen noemen, maar laat weten het gaat om een tekort ‘van ruim over een miljoen euro’.

Omlo: “Dit schooljaar hadden we rond de 140 leerlingen minder dan het jaar ervoor. We verwachten de komende jaren bovendien nog meer terugloop van het leerlingaantal.” De prognose is, volgens de directeur, dat er in 2021-2022 tussen de 1500 en 1600 leerlingen op de school zitten.

Gedwongen ontslagen

Het Dockinga College heeft in het verleden al gereageerd op de krimp. Het personeelsbestand is al eens verkleind. “Maar, het blijkt nu dat het nog niet genoeg is”, zegt Omlo. “We willen als goed werkgever proberen gedwongen ontslagen te voorkomen, maar ik kan niet uitsluiten dat die er toch komen.” Hoeveel medewerkers hun baan dreigen te verliezen wil de directeur niet zeggen.

We willen als goed werkgever proberen om gedwongen ontslagen te voorkomen, maar ik kan niet uitsluiten dat die er toch komen

Het bestuur is bezig met een plan om het onderwijs anders te organiseren en de school toekomstbestendig te maken. “Zo zijn er wellicht mogelijkheden met de nieuwe wet over de onderwijstijd”, zegt Omlo. “We zijn nu alles op een rij aan het zetten en kijken samen waar en hoe we moeten ingrijpen.”

Verrassing

AOb-rayonbestuurder Marja de Bree praat op 26 november met het bestuur. “We hebben begrepen dat er sprake is van een groot tekort”, zegt De Bree die goed contact heeft met de medezeggenschapsraad van de school. “Het tekort is voor de mr een grote verrassing. Wij zijn allereerst benieuwd naar een analyse van de cijfers. Daarna kijken we verder. Wij zullen altijd eerst kiezen voor mobiliteitsbeleid waarbij medewerkers naar een andere baan gaan of dat we het met natuurlijk verloop kunnen oplossen. Gedwongen ontslagen moeten we zoveel mogelijk voorkomen en voor krimp moet een structurele oplossing worden gezocht.”