Van de 600 aanvragen die PON afgelopen week heeft gehad, zijn er 560 vervangingen geregeld.
Van de 600 aanvragen die PON afgelopen week heeft gehad, zijn er 560 vervangingen geregeld.

beeld: Pixabay

Tekort aan vervangers tijdens griepgolf

Afgelopen week heeft PON, het personeelscluster Oost-Nederland, tientallen keren nee moeten verkopen aan scholen die een vervanger nodig hebben.

Van de 600 aanvragen die PON afgelopen week heeft gehad, zijn er 560 vervangingen geregeld. “De 40 waartegen we nee hebben gezegd, doen wel pijn”, vertelt Mini Schouten, directeur van PON, waarin 35 schoolbesturen samenwerken. De oorzaak? “Het lerarentekort, we hebben gewoon veel te weinig leraren.” En dan moet de piek van de griepgolf nog komen.

Verlof

Normaal gesproken kloppen scholen ook bij PON aan voor andere vervangingen dan ziektevervanging, bijvoorbeeld voor een zwangerschapsverlof. Het personeelscluster, met 120 aangesloten basisscholen tussen Winterswijk en Zwolle, heeft nu besloten ziektevervanging voorrang te geven. Omdat zwangerschapsvervanging te plannen is, wordt scholen gevraagd dat zelf te regelen en alleen bij acute nood bij PON aan te kloppen. Schouten: “Nu hebben we afgesproken dat ziekte voor gaat.”

‘Ik adviseer om klassen waar geen vervanging voor is gevonden naar huis te sturen’

De scholen die nu geen vervanging hebben, kunnen verschillende dingen doen: “Ik adviseer om de klas naar huis te sturen. Zo wordt het probleem zichtbaar gemaakt en laat je zien wat er aan de hand is.” In andere oplossingen, voor zover je over oplossingen kunt spreken, ziet Schouten vooral nadelen. “Als er een directeur voor de klas staat, staat de ontwikkeling in de school stil. Als een intern begeleider voor de klas staat, komt het passend onderwijs in het geding. En als je de klas gaat verdelen, komt dat geen enkele klas ten goede en hebben alle leerlingen er last van. Als je een klas naar huis stuurt, gaat de rest gewoon door.”

Meer nieuws