PO

Tamar van Gelder nieuwe AOb-voorzitter

Tamar van Gelder is per 1 augustus aanstaande de nieuwe voorzitter van de AOb. Ze verving haar voorganger Eugenie Stolk al sinds dit voorjaar. "Ik kom uit een onderwijsfamilie én een vakbondsnest."

Tekst Joëlle Poortvliet - redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

tamar-actie-adam

Beeld: Fred van Diem

Het vijfkoppige AOb-bestuur heeft de taken verdeeld. Het jongste bestuurslid Thijs Roovers gaat de leden uit primair onderwijs vertegenwoordigen. Jelmer Evers, docent geschiedenis en sinds 2019 AOb-bestuurslid, neemt het voortgezet onderwijs voor zijn rekening. Henrik de Moel maakt zich hard voor het mbo en Douwe van der Zweep behartigt de belangen van personeel in het hoger onderwijs. Tamar van Gelder staat aan het roer als nieuwe AOb-voorzitter.

Wat wordt je belangrijkste onderwerp?

"Helaas is dat het tekort aan bevoegde collega’s. Door corona en de lockdowns raakte dit onderwerp even uit beeld bij politici en media. Het is ook nog niet op alle scholen in Nederland voelbaar. En hopelijk gaat het zo ver niet komen. Maar de prognoses zijn alarmerend. Binnen een paar jaar meer dan tienduizend mensen te weinig in het onderwijs. De AOb luidt hiervoor al jaren de noodklok. Inmiddels niet meer als enige. Maar er gebeurt nog steeds veel te weinig."

Wat kan de AOb doen tegen het lerarentekort?

"Zorgen dat het aantrekkelijk blijft om in het onderwijs te werken. Ervoor strijden dat de waardering omhoog gaat. In alle onderwijssectoren. Dat doen we aan de cao-tafels, maar ook richting Den Haag. Natuurlijk, meer waardering betekent meer salaris. Maar het betekent ook: waardering voor de professionaliteit van de mensen. Daarnaast blijft werkdruk tegengaan – wederom in alle sectoren – een heel belangrijk onderwerp voor ons.

We hebben laten berekenen dat meer geld voor onderwijs uiteindelijk ook geld oplevert. De klassen moeten kleiner waardoor de leerlingen meer aandacht krijgen. Het is voor mij persoonlijk onbestaanbaar dat het niveau van het Nederlandse onderwijs daalt."

Zelf heb je gewerkt in het mbo. Weet je voldoende wat er speelt in de andere sectoren?

"Ik kom uit een onderwijsfamilie én een vakbondsnest. In een filmpje uit 1981 zie je me als kind zitten bij de opening van de Leon van Gelder school, vernoemd naar mijn opa. Hij was in de vorige eeuw een belangrijke onderwijsvernieuwer. En wetenschappelijk adviseur voor de ABOP, een van de voorlopers van de AOb.

Los daarvan: in m’n vijf jaar als secretaris voor de AOb zijn alle sectoren uitgebreid voorbij gekomen. En ik ben niet alleen in het AOb-bestuur hè. M’n collega’s zijn bijvoorbeeld lang werkzaam geweest in het primair en voortgezet onderwijs."

Welke eigenschap gaat jou helpen in je voorzitterschap?

"Ik ben heel toegankelijk, heb een groot uithoudingsvermogen en kan goed relativeren. Dat laatste is belangrijk om het belang van onderwerpen in onderlinge samenhang te wegen. De AOb is een brede club. Iedereen die in het onderwijs werkt is welkom en belangrijk. Maar door die breedte moet je soms ook kunnen zeggen: hier zetten we even de rem op, en hier gaan we nu voor."

Lees ook het interview dat Tamar maandag gaf over het lerarentekort aan het NPO-programma EenVandaag.