Beeld: Typetank

Studenten in actie voor toegankelijk hoger onderwijs

De Landelijke Studentenvakbond en Laks, JOB, FNV-Jong en ROOD houden op zaterdag 24 november een demonstratie in Den Haag tegen het schuldenstelsel en vóór een toegankelijk hoger onderwijs.

“Voor studenten is de maat vol”, zegt Carline van Breugel, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. “Ze moeten zich diep in de schulden steken om te kunnen studeren, van de beloofde investeringen in het onderwijs zien ze niets terug en nu gaat de rente op de studielening ook nog omhoog. Hier trekken we een grens.”

Migratie-achtergrond

Sinds de invoering van het schuldenstelsel is het onderwijs volgens de studentenvakbond minder toegankelijk geworden. Van Breugel: “Er stromen minder studenten vanuit het mbo door naar het hbo, jongeren waarvan de ouders niet gestudeerd hebben en jongeren met een migratie-achtergrond gaan minder snel studeren. Terwijl onderwijs er juist is om iedereen gelijke kansen te bieden.”

‘Een studieschuld betekent: geen hypotheek en dus geen huis kopen’

Door het schuldenstelsel kunnen pas afgestudeerden verder nauwelijks een hypotheek krijgen, waardoor ze geen woning kunnen kopen. Van Breugel: “De politiek moet wakker worden geschud en inzien dat jonge mensen het vooruitzicht van ons land zijn. Vandaar deze demonstratie: geef studenten weer een toekomst, weg met het schuldenstelsel en terug met de basisbeurs.”

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER