Een beveiliger op de Avans Hogeschool is geslagen door een student.
Een beveiliger op de Avans Hogeschool is geslagen door een student.

Beeld: Typetank

Student zonder mondkapje slaat beveiliger

Een student van Avans Hogeschool heeft een beveiliger in het gezicht geslagen die hem aansprak op het niet dragen van een mondkapje. Hij is voor twaalf dagen geschorst.

De Bossche student miste daardoor meerdere tentamens en herkansingen. Omdat hij dat “buitenproportioneel” vindt, is hij naar de geschillenadviescommissie van de hogeschool gestapt, meldt hogeschoolkrant Punt.

Duwen of slaan

Tijdens de zitting over het voorval, dat op 12 januari plaatsvond, voerde academiedirecteur Bas Vogelsangs aan dat de beveiliger behoorlijk was geschrokken en nazorg nodig had.

Volgens de student, die niet aanwezig was bij de zitting, had hij de man geduwd en niet geslagen. Maar dat maakt volgens Vogelsangs weinig uit. “Avans tilt heel zwaar aan dit voorval. Duwen of slaan staat voor ons gelijk aan geweld tegen ambulancepersoneel en boa’s: mensen die gewoon hun werk doen.”

‘Duwen of slaan staat voor ons gelijk aan geweld tegen ambulancepersoneel en boa’s: mensen die gewoon hun werk doen’

De geschillencommissie heeft het beroep van de student ongegrond verklaard. Hij kan het besluit nog landelijk aanvechten bij het College voor Beroep van het Hoger Onderwijs.

Discussies

Bij de AOb kwamen ook meerdere geluiden binnen dat de mondkapjesplicht een ‘uitdaging’ betekent voor ondersteunend personeel, zoals toezichthouders en beveiligers die werken op roc’s, hogescholen en universiteiten. Het zorgt voor discussies als zij studenten aanspreken op het niet dragen van een mondkapje. Onlangs besloot het kabinet wel dat studenten en onderwijspersoneel niet langer ‘altijd en overal’ op de campus een mondkapje hoeven te dragen.

Werk jij als onderwijsondersteuner? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief oop van de AOb en blijf op de hoogte van wat er speelt 

Meer nieuws

Aflopende cao’s verlengd

De cao’s in het primair, voortgezet en wetenschappelijk onderwijs zijn stilzwijgend verlengd. Dit betekent dat de afspraken uit de huidige cao’s uit deze sectoren blijven... LEES VERDER