Op dit moment debatteert de Tweede Kamer nog over de avondklok en de uitzonderingen daarop.
Op dit moment debatteert de Tweede Kamer nog over de avondklok en de uitzonderingen daarop.

Beeld: Pixabay

Student mag tijdens avondklok toch op pad voor tentamen

Het Tweede Kamerdebat over een avondklok wordt op dit moment nog gevoerd. Maar als de maatregel er komt, dan kunnen ingeplande examens en tentamens 's avonds doorgaan mits de student zowel een eigen verklaring als een verklaring van de onderwijsinstelling op zak heeft, aldus minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie.

Minister Grapperhaus steekt de hand in eigen boezem als het gaat om de verwarring die gisterenavond ontstond. Het kabinet communiceerde eerst dat examens en tentamens uitgezonderd zouden worden van de avondklok, om dat vervolgens weer terug te trekken. Grapperhaus: “We hadden nog niet goed naar de proportionaliteit van deze maatregel gekeken. Er bleken toch problemen te spelen in het onderwijs. Ambtenaren van twee ministeries zijn tot laat in de avond gisteren aan het werk geweest en de uitzondering komt er.”

Op straat

Een meerderheid in de Tweede Kamer moet wel akkoord gaan met een avondklok, bevestigde premier Rutte nogmaals in het debat vandaag. Maar als deze maatregel wordt ingevoerd, dan mogen studenten, docenten en ondersteuners terug naar huis reizen, en dus op straat zijn, na het tijdstip dat de avondklok is ingegaan. Mits zij twee verklaringen op zak hebben. Eentje van de onderwijsinstelling en eentje die zij zelf hebben opgesteld. Op beide documenten moet dan worden verklaard dat men op pad is in verband met een specifiek onderwijsexamen of tentamen en het tijdstip daarvan.

De AOb riep gisterenavond op om deze specifieke uitzondering voor het mbo, hbo, wo en het volwassenenonderwijs níet te laten vervallen. Voorzitter Eugenie Stolk: “Het niet laten doorgaan van tentamens en examens zou voor veel extra werk zorgen. Ze moeten verzet worden. En de achterstanden worden nog groter.” Stolk legt uit dat het afronden van examens en tentamens bijvoorbeeld nodig is voor instroom in master-opleidingen per februari. “Bovendien zijn ze juist met oog op het voorkomen van besmettingen verspreid en deels in de avonduren terecht gekomen.”

Wie het debat verder wil volgen kan dat hier doen.

 

 

 

 

Meer nieuws