Structurele bekostiging vormingsonderwijs

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat openbare basisscholen structureel geld krijgen voor het godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs. Vanmiddag werd de initiatiefwet van PvdA, CDA en ChristenUnie aangenomen.

In het voorstel van de drie partijen staat dat openbare scholen structureel geld moeten krijgen voor het geven van vormingsonderwijs. Nu krijgen ze elk jaar 10 miljoen euro aan subsidie, maar dat brengt onzekerheid met zich mee. Subsidies kunnen namelijk elk jaar ter discussie worden gesteld. De partijen willen daarom de bekostiging voor dit onderwijs in de wet regelen zodat de sector meer zekerheid en continuïteit heeft. Zeker docenten weten dan of het aantrekkelijk is om te kiezen voor dit vak.

De VVD en PVV stemden tegen de wet. D66, SP, SGP en Groenlinks zijn voor, samen met de drie partijen die de wet indienden.

Onderwijs aanbieden
Het vormingsonderwijs kan op verzoek van ouders aan leerlingen van openbare basisscholen worden gegeven. Zo’n 75 duizend kinderen volgen dit onderwijs en er zijn zeshonderd docenten. Kinderen leren al op jonge leeftijd respect te hebben voor andere religies en culturen. Openbare scholen zijn verplicht om dit aan te bieden.

Eerder sloot de AOb zich al samen met andere organisaties aan bij het wetsvoorstel van de Kamerleden. De wet gaat nu naar de Eerste Kamer.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER