Scholengroep VCO heeft alle ouders een brief gestuurd hoe de scholen zullen handelen bij een griepepidemie.
Scholengroep VCO heeft alle ouders een brief gestuurd hoe de scholen zullen handelen bij een griepepidemie.

Beeld: Pixabay

Stichting VCO zet directeur niet meer als invaller voor de klas

Het Christelijk Onderwijs Harderwijk-Hierden (VCO) wil directeuren en intern begeleiders niet meer gaan inzetten tijdens een griepepidemie als invaller vanwege het lerarentekort. Dat staat in een brief die vorige week aan alle ouders is verstuurd.

‘Juist wanneer de invalproblematiek groot is, moet de directeur beschikbaar zijn om de dagelijkse gang van zaken op school te waarborgen, oplossingen te organiseren en deze te communiceren’, zo schrijft VCO-bestuurder Freek ten Klooster in zijn brief aan ouders. Ook intern begeleiders moeten niet vanzelfsprekend als invaller worden ingezet, omdat juist als het onderwijs onder druk staat de leerkrachten de ib’ers nodig hebben. “We moeten ergens een streep trekken”, zegt Ten Klooster.

Onder VCO vallen elf basisscholen en ook daar is het lerarentekort te voelen. Er zijn de afgelopen tijd nog maar twee klassen echt naar huis gestuurd, maar de school krijgt het rooster vaak net rond door te werken met noodoplossingen, zegt Ten Klooster. “Vooral parttimers dichten de gaten en werken extra. Of ambulante medewerkers en lio-stagiaires staan dan voor de klas.”

Uiterste geval

In de brief legt de scholengroep uit hoe ze met het lerarentekort op hun scholen zullen omgaan als er een griepepidemie komt. “Dat wordt niet leuk”, zegt Ten Klooster. “Dan wordt wel pijnlijk duidelijk dat we het niet altijd kunnen oplossen en klassen in het uiterste geval soms naar huis moeten sturen.”

Op de website Lerarentekortisnu.nl, waar scholen melden wat zij doen met het lerarentekort, blijkt dat vorige week ten minste 800 leerlingen les krijgen van een directeur of een ib’er. Ook parttimers schoten vorige week te hulp en gaven ruim 1300 leerlingen toch les.

Meld je tekort

De AOb roept op tekorten te blijven melden op de website. Alleen zo blijft het lerarentekort zichtbaar. Op de site kunnen scholen per dag aangeven voor welke klas zij geen leerkracht konden vinden en welke noodoplossing ze hebben gekozen.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER