AOb-leden die aangesloten zijn bij pensioenfonds ABP mogen vanaf vandaag stemmen voor het verantwoordingsorgaan.
AOb-leden die aangesloten zijn bij pensioenfonds ABP mogen vanaf vandaag stemmen voor het verantwoordingsorgaan.

Beeld: Pixabay

Stem AOb in pensioenfonds ABP

Al gestemd voor het verantwoordingsorgaan van pensioenfonds ABP? Zo niet, stem alsnog! Het kan nog tot en met 30 april. Stemmen is belangrijk, zeker omdat het pensioenstelsel de komende jaren mogelijk drastisch gaat veranderen. “Het ABP is het grootste pensioenfonds met miljarden euro’s in kas. Het gaat ergens over”, zegt AOb-hoofdbestuurder en lerarenopleider Auke van Nie.

In het verantwoordingsorgaan, een soort medezeggenschapsraad zitten vertegenwoordigers namens de werkgevers (16), de werkenden (19) en de gepensioneerden (13). Zij controleren het beleid van het ABP-bestuur, denken daarover mee en geven adviezen over bijvoorbeeld de hoogte van de pensioenpremie en de regels voor beleggingen. Namens de AOb zijn binnen dit verantwoordingsorgaan tien kandidaten verkiesbaar voor de groep werkenden en vijf voor de gepensioneerden.

Winst

Lerarenopleider Auke van Nie (62) staat op de kieslijst. “De AOb heeft binnen de groep deelnemers nu drie zetels”, zegt hij. “Ik hoop dat we die behouden en eventuele winst zou leuk zijn.” Het is belangrijker dan ooit om te stemmen en dan het liefst op een AOb-kandidaat, legt Van Nie uit. “Er komen spannende tijden aan. De politiek wil een nieuw pensioenstelsel, het is belangrijk dat we binnen het verantwoordingsorgaan een vinger aan de pols houden. Daar hebben we invloed.”

“Er komen spannende tijden aan. Het is belangrijk dat we binnen het verantwoordingsorgaan een vinger aan de pols houden”, zegt AOb-hoofdbestuurder Auke van Nie

Van Nie zit sinds vier jaar in het verantwoordingsorgaan. “Wij hebben er bijvoorbeeld mede voor gezorgd dat het ABP meer aan duurzaamheid doet. Het ABP moet beleggen, maar wel zo verantwoord mogelijk. Dat vertaalt zich nu verder in beleid.”

Op de lijst van de gepensioneerden is Arie de Graaf (70) verkiesbaar. Hij zat de afgelopen jaren ook in het orgaan en wil zijn werk graag voortzetten. “Wij willen een goed pensioen voor iedereen. Ik doe niet mee aan de tegenstelling tussen jongeren en ouderen. En ik wil een bijdrage leveren aan de financiële gezondheid van het ABP zodat de pensioenen geïndexeerd kunnen worden.”

Solidair en collectief

Samen met de FNV zet de AOb zich binnen het verantwoordingsorgaan in voor een solidair en collectief pensioen. De AOb vindt dat het ABP zich niet rijk moet rekenen, maar ook niet onnodig arm zoals de laatste jaren. Oog voor mens en milieu bij beleggingen is van groot belang voor de AOb.

Meer weten over alle kandidaten die verkiesbaar zijn namens de AOb? Klik op deze link voor de groep deelnemers. De AOb-kandidaten voor de gepensioneerden vind je hier. Stemmen kan tot en met 30 april 23.59 uur. AOb-leden die bij pensioenfonds ABP zijn aangesloten hebben een mail ontvangen met een token waarmee ze kunnen stemmen. Op 14 mei is de uitslag bekend.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER