Ouders brengen hun kinderen naar MKC Zeeburgereiland. De scholen zijn in Noord-Nederland weer begonnen, maar ze hebben te maken met het lerarentekort waar ook media-aandacht voor was.
Ouders brengen hun kinderen naar MKC Zeeburgereiland. De scholen zijn in Noord-Nederland weer begonnen, maar ze hebben te maken met het lerarentekort waar ook media-aandacht voor was.

Beeld: Fred van Diem

‘Start van het schooljaar in het gedrang’

In de zomervakantie moest directeur Baukje van der Wissel van Montessori Kindcentrum Zeeburgereiland (MKC) in Amsterdam nog halsoverkop twee invallers zoeken om haar formatie rond te krijgen. Dat is met veel inspanning en stress op het nippertje gelukt. Vandaag begonnen de lessen weer. “Alle rek is er nu wel uit.”

In Noord-Nederland zijn vanochtend de scholen na de zomervakantie weer begonnen. Toch had directeur Van der Wissel geen rustige vakantie, want ze had plotsklaps twee vacatures te vervullen. “Drie jaar geleden was het geen probleem om mensen te vinden. Nu ben ik permanent bezig om vacatures op te vullen. Dat is – uiteindelijk op de valreep – voor dit jaar gelukt.”

Gedrang

Bijna kwam de start van het schooljaar in gedrang. In Amsterdam is alle rek eruit, volgens Van der Wissel. De hoofdstad heeft veel last van het lerarentekort dat steeds nijpender wordt, wijzen ook cijfers van Centerdata uit. Bij ongewijzigd beleid kunnen de Amsterdamse schoolbesturen in 2023 één op de elf banen niet vervullen met bevoegde leraren en directeuren.

‘Drie jaar geleden was het geen probleem om mensen te vinden. Nu ben ik permanent bezig om vacatures op te vullen’

“Je vraagt je af of hoelang dit zo kan doorgaan.” En dan is MKC ook nog een school die groeit. In januari begint er een nieuwe klas waar ook weer een leerkracht voor nodig is. “Vorig jaar wilden we met negen kleine klassen starten. Dat werden uiteindelijk negen grote klassen.”

De vertegenwoordigers van de onderwijsorganisaties vragen aandacht voor het lerarentekort op MKC Zeeburgereiland in Amsterdam. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen (vierde van rechts): "Meer investeringen in het onderwijs zijn nodig."

De vertegenwoordigers van de onderwijsorganisaties vragen aandacht voor het lerarentekort op MKC Zeeburgereiland in Amsterdam. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen (vierde van rechts): “Meer investeringen in het onderwijs zijn nodig.” (Beeld: Fred van Diem).

Daarom vroeg Van der Wissel samen met haar overkoepelende schoolbestuur Samen Tussen Amstel en IJ (STAIJ) vandaag aandacht voor het lerarentekort. Het spandoek #Leraargezocht hing toen de ouders hun kinderen naar school kwamen brengen en AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen was aanwezig met negen andere vertegenwoordigers van de onderwijsorganisaties die meedoen aan de acties. Verheggen: “Het kabinet moet echt meer gaan investeren in onderwijs. Scholen zitten met hun handen in het haar. Dat zien we vandaag ook weer in Amsterdam.” De onderwijsorganisaties vragen daarom sinds de scholen zijn begonnen aandacht voor de acties. Er wordt een spotje verspreid en er hangen spandoeken.

Inventarisatie

Bij de start van het schooljaar en de aftrap van de actie in Noord-Nederland was ook STAIJ-bestuurder Arnold Jonk aanwezig. Hij maakt zich zorgen. “Ik heb een inventarisatie gedaan hoeveel mensen mijn scholen wilden hebben als er geen sprake was van het lerarentekort. Dat ging om 25 mensen. 10 procent van de Amsterdamse scholen vallen onder ons bestuur dus dan zou het om 250 mensen gaan voor de hele hoofdstad.”

Jonk ziet dat veel scholen het lerarentekort onzichtbaar houden door zelf noodmaatregelen te nemen. Bijvoorbeeld zij-instromers die gelijk voor de klas komen of parttimers meer laten werken terwijl die dat eigenlijk niet willen. Ook bij MKC hebben ze zij-instromers voor de klas. “Zij krijgen wel goede begeleiding vanuit de stichting, maar staan wel gelijk voor de klas”, zegt Jonk.

Aantrekkelijk

Ondertussen druppelen de ouders met kinderen binnen: het schooljaar begint. Op het MKC hebben ze vandaag voor elke klas een leerkracht of zij-instromer gevonden. Op de valreep. Een vader die zijn kind komt brengen, bekijkt het spandoek en denkt dat meer salaris voor leerkrachten kan helpen. “Het maakt het beroep toch wat aantrekkelijker”, zegt hij als hij richting het klaslokaal loopt.

Meer weten over de acties? Ga naar: www.aob.nl/leraargezocht. Bekijk ook het spotje hieronder.

Meer nieuws