Algemeen

Spijbelende scholieren schudden politiek wakker

Naar schatting 15 duizend scholieren demonstreerden vandaag op het Malieveld in Den Haag. Ze maken zich zorgen over het klimaat en willen de politiek wakker schudden. "Dit gaat over ons leven en de toekomst."

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 4 Minuten om te lezen

den-haag-klimaatstaking-jongeren-voeren-actie-tegen-klimaatverandering

Beeld: Angeliek de Jonge

“Holy shit, het zijn er veel”, zegt een scholiere tegen haar groepje klasgenoten terwijl ze op een bankje staat aan de rand van het Malieveld en naar de menigte tuurt. Ze zijn er zelf van onder de indruk. Zo’n 15 duizend scholieren gaven gehoor aan de oproep van Youth for Climate NL, opgezet door leerlingen van de Haagse Daltonschool, om vandaag te spijbelen voor een beter en strenger klimaatbeleid en mee te lopen in een mars door de stad.

Ernstig

“Via Instagram is deze actie gepromoot”, zegt Helena Oey (17) van het Hyperion Lyceum uit Amsterdam. “Zelf postte ik een paar keer een bericht in de schoolapp met onze jaarlaag dat iedereen moest komen.” Oey weet goed waarom ze op het Haagse grasveld staat. “Het gaat ernstig de verkeerde kant op met het klimaat. De overheid moet het vliegen aanpakken, er moet minder asfalt komen en de treinverbindingen in Europa moeten beter.” Het groepje klasgenoten knikt instemmend. De hele groep mist vandaag hun lessen. “Maar, ik heb het de mentor laten weten, en die is er oké mee.”

Het gaat ernstig de verkeerde kant op met het klimaat

Op het Haagse veld staan tussen de scholieren de docenten Rudolf Tenzer en Hans Broere van het Haags Montessori Lyceum. Tenzer: “In mijn economieles vanochtend waren er drie leerlingen. De anderen staan hier op het veld.” Broere: “Onze school besteedt veel aandacht aan welzijn en we hebben projecten over duurzaamheid. Wij zijn hier uit nieuwsgierigheid en uit solidariteit. Jonge mensen staan nu op. Dat is toch hoopvol.”

Navolging

De Nederlandse jongeren volgden vandaag massaal het voorbeeld van de Belgische scholieren. Die gingen al meerdere keren de straat op om te protesteren omdat ze zich grote zorgen maken over het klimaat. Het Instagram-account van de Nederlandse tak, Youth for Climate NL, bereikte in rap tempo meer dan 12 duizend volgers. Hun eisen? Het klimaatakkoord moet ‘efficiënter, waterdichter en beter. Vervuilers moeten betalen en de energietransitie moet sneller.'

Als de politici en Rutte nu uit het raam kijken, dan zullen ze ons zien

“Als de politici en Rutte nu uit het raam kijken, dan zullen ze ons zien”, zegt Mila (14) terwijl ze in de lange sliert vanaf het Malieveld langs de Hofvijver loopt in de klimaatmars. Samen met haar broertje houdt ze een spandoek vast waarop: ‘YOLO’ staat. De O's zijn vervangen voor wereldbollen. “Ik hoop echt dat ze meer aan het milieu en het klimaat denken. Ik ben anders echt bang voor meer natuurrampen.” Tijdens de mars door Den Haag joelen de scholieren en wijzen ze automobilisten die stil moeten blijven staan van de motoragenten op hun spandoeken en kartonnen borden. Mannen in pak kijken vanuit de statige Haagse gebouwen naar buiten en sommige toeschouwers applaudisseren.

Steun

Niet alleen toeschouwers steunen de scholieren. Vanochtend stuurden 350 wetenschappers een open brief waarin ze lieten weten dat de jongeren groot gelijk hebben dat ze zich druk maken over het klimaat. Onderwijsminister Arie Slob liet eerder weten dat scholieren best actie mogen voeren, maar niet onder schooltijd. Hij wees de jongeren op de Leerplichtwet.

'Een brief van mijn ouders met handtekening was nodig. Onze docent maatschappijleer was voor deze actie. Wel moeten we toetsen en huiswerk inhalen'

Veel scholieren spijbelden toch en zouden eigenlijk lessen Nederlands, Engels of wiskunde moeten volgen. Toch geven ze aan dat hun school soepel is. Zo vertelt Thomas Overgaag (13): “Mijn school stuurde een mail naar ouders voor toestemming. Mijn ouders gaven toestemming. Ik krijg dus geen straf.” Isabel Würdemann (15) van het Hoogland College in Amersfoort moet een verslag maken en een foto. “Een brief van mijn ouders met handtekening was ook nodig. Onze docent maatschappijleer was voor deze actie. Wel moeten we toetsen en huiswerk inhalen.” Nora Straub (16) van het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem weet al dat ze van de school ‘een gepaste straf’ krijgt. “Ik heb het het ervoor over. We willen de overheid wakker schudden. Ze moeten nu iets doen, niet pas over dertig jaar.”

De hele stoet scholieren beweegt zich voort door de stad. Luid gejoel tussendoor en veel spandoeken in de lucht. Zo houdt een meisje een bord vast waarop staat: ‘Warm ur macaroni, not my earth.’ Hylke Bieteler en Ype Zaal (beide 16) hebben een Fries spandoek en komen uit Dokkum om de ernst vanuit het noorden te laten zien. Hun treinkaartje was meer dan veertig euro, maar toch lopen ze mee. Ype: “Wij wonen dichtbij de kust, de zeespiegel stijgt en dan zijn wij als eerste aan de beurt.”

Oproepen

Het duurt lang voordat de hele stoet weer op het Malieveld staat. Ondertussen beginnen de scholieren die er al zijn te dansen op de muziek van de dj. Romy van der Wansem (16) die op het podium staat en één van de organisatoren is van de Haagse Daltonschool zegt: “Wij wilden imponeren voor het klimaat. Ik ben superblij, want ik had niet verwacht dat er zoveel jongeren zouden zijn. Dit moet de politiek hebben gemerkt. En als ze niks doen dan roepen we volgende week gewoon weer iedereen op om te komen.”