'Lerarentekorten gaan ook ten koste van de inwerkperiode'
'Lerarentekorten gaan ook ten koste van de inwerkperiode'

Beeld: Heliom

Speciaal onderwijs Noord-Holland verwelkomt gepensioneerden

Docenten die de afgelopen twee jaar met pensioen zijn gegaan bij de onderwijs- en zorgstichting Heliomare, zijn welkom om een dag per week terug te komen. Dat zegt Jan Welmers, lid van de raad van bestuur van Heliomare. De stichting staat achter de staking van 15 maart en gaat de stakers doorbetalen.

De grote onderwijs- en zorgstichting Heliomare in Noord-Holland, met zo’n duizend leerlingen in het speciaal en voortgezet speciaal onderwijs, kampt net als andere scholen met een personeelstekort. “Als er een docent ziek wordt of weg gaat, duurt het vaak heel lang voordat we de vacature weer hebben ingevuld”, zegt Welmers. “Soms moeten we kunst- en vliegwerk toepassen.”

Overuren

In dat laatste geval wordt er bijvoorbeeld een docent wiskunde van een andere school geleend om lessen te draaien. “Deze docent wordt dan vrijgesteld van andere taken op school, zoals vergaderen. Dan draait die docent wel meer lessen dan is vastgelegd in de normjaartaak, dus is er sprake van structurele overuren.”

En als er wel vervangers of nieuwe leerkrachten worden gevonden, moeten ze vaak meteen voor de klas. “De lerarentekorten gaan ten koste van de inwerkperiode”, zegt Welmers. “Nieuwe medewerkers gaan snel voor de klas en worden sneller volledig belast. Waardoor het risico ontstaat dat ze uitvallen. Zo spannen we het paard achter de wagen.”

‘Het lerarentekort is ontstaan door jarenlange politieke onnozelheid’

De enige manier om het lerarentekort op te lossen is een mix van maatregelen, denkt Welmers. “Het tekort is ontstaan door jarenlange politieke onnozelheid en dat valt niet in één klap op te lossen. We moeten het voor leerkrachten in elk geval aantrekkelijk maken om niet te vertrekken uit het onderwijs. Bijvoorbeeld door leerkrachten te ondersteunen bij zorgtaken en door het mogelijk te maken om thuis te werken.”

Gepensioneerden

En terugkomers zijn ook welkom. Welmers: “Ik nodig iedereen die de afgelopen twee jaar met pensioen is gegaan, uit om weer een dag per week te komen lesgeven”. Verder zoekt Welmers de oplossing voor het personeelstekort in het werken met stagairs en het inzetten van klassenassistenten. “Ik zeg niet dat we met minder mensen toe kunnen, maar wel dat we het werk misschien op een andere manier kunnen organiseren dan steeds één docent voor één klas te zetten.”

Doorbetalen

Heliomare staat achter de staking van 15 maart en heeft toegezegd de stakers gewoon door te betalen. “Niet omdat we last hebben van het lerarentekort”, zegt Welmers. “We vinden gewoon dat werknemers het recht hebben om voor hun belangen op te komen.”

Meer nieuws