AOb-bestuurder Eugenie Stolk deelt flyers uit bij de Annie M.G. Schmidtschool in Den Haag om het lerarentekort onder de aandacht te brengen.
AOb-bestuurder Eugenie Stolk deelt flyers uit bij de Annie M.G. Schmidtschool in Den Haag om het lerarentekort onder de aandacht te brengen.

Beeld: Rob Niemantsverdriet

Spandoek #Leraargezocht hangt ook in Den Haag

Bij de Annie M.G. Schmidtschool in Den Haag hangt vanaf vandaag het spandoek #Leraargezocht op het groene hek voor de school. Ook hier is het lerarentekort te voelen. “Eén vacature voor een kleutergroep is niet vervuld. We starten daarom met vijf groepen in plaats van zes.”

Twee blonde meisjes stormen op leerkracht Karin Merckens van groep 5 af om haar een hug te geven. “We hebben er eigenlijk best wel zin in”, zegt het meisje. Ze hebben haar gemist tijdens de schoolvakantie en staan nu te trappelen om te beginnen aan hun nieuwe schooljaar.

De regio Midden-Nederland, waar Den Haag bij hoort, is als laatste regio weer van start gegaan. De AOb vroeg daarom met andere organisaties ook in deze regio aandacht voor het lerarentekort dat oploopt tot 1700 fte. AOb-bestuurder Eugenie Stolk deelt bij het hek flyers uit en vertelt ouders over het probleem. “Nu gaat het goed, maar er moet niemand ziek worden”, legt Stolk uit.

Inke Wentink is intern begeleider en coördinator van de onderbouw bij de Annie M.G. Schmidtschool. “Normaal zouden we zes kleutergroepen hebben”, zegt ze als ze het schoolplein oploopt. “Maar dit keer beginnen we met vijf omdat we geen leerkracht konden vinden. Alleen: er stromen ook later nog kleuters in, dus de groepen zullen dan groter worden. De zoektocht gaat verder.”

‘De zoektocht gaat verder’

Merckens en haar collega Christa Metselaar van groep 3 zetten oranje pionnen op een rij. Metselaar heeft een bak krijtjes in haar hand en samen geven ze op het plein aan waar de leerlingen zich moeten verzamelen. Metselaar: “Ik heb er zin in”, zegt ze. Haar collega Merckens valt bij: “Ja, vorige week hadden we voorbereiding, maar dan zijn de klassen natuurlijk leeg. Het is heel leuk dat de kinderen er nu weer zijn. Daarvoor ben ik toch leerkracht geworden.”

Noodmaatregelen

Beide leraren merkten vorig jaar hoe het lerarentekort op hun school toesloeg. Merckens somt wat noodmaatregelen op: “Klassen worden verdeeld, parttimers werken meer. Ook staan er soms stagiaires voor de groep.” Metselaar werkt drie dagen, maar sprong vorig schooljaar regelmatig een dag bij.

‘Ja, vorige week hadden we voorbereiding, maar dan zijn de klassen natuurlijk leeg. Het is heel leuk dat de kinderen er nu weer zijn’

Vader Diederik Biesboer staat met zijn dochter op het schoolplein. Hij heeft drie kinderen op de Haagse school zitten. “Het is niet erg als er incidenteel een noodoplossing is, maar ik hoop dat het niet vaker gaat gebeuren”, zegt hij.

Niemand

Ondertussen stroomt het schoolplein vol met ouders en leerlingen. Op het klimrek draait een meisje in het rond. Ouders praten bij. Schooldirecteur Femke Privé kijkt met haar lerarenteam naar het plein. “In de vakantie was ik wel erg bezig nog met de vacature. Ik checkte vaak mijn mail en zat op LinkedIn. Er is gewoon niemand meer. Gelukkig begint er nu een zij-instromer die daarnaast een opleiding doet. Het zou heel fijn zijn – en noodzakelijk – als het kabinet meer geld voor onderwijs uittrekt.”

AOb-bestuurder Stolk hoopt ook dat het kabinet kiest voor de toekomst. “Maatschappelijk gezien is het draagvlak enorm. Wij gaan onze leden weer peilen na Prinsjesdag over de te voeren acties.”

Meer weten over de actie? Ga naar www.aob.nl/leraargezocht
Bekijk ook het filmpje dat de AOb samen met de negen andere onderwijsorganisaties verspreid op sociale media en bij Uitzending Gemist.

Meer nieuws