Leerlingen gaan per slee naar school na twee maanden lockdown. Veel scholen bleven vandaag nog een dag dicht.
Leerlingen gaan per slee naar school na twee maanden lockdown. Veel scholen bleven vandaag nog een dag dicht.

Beeld: Algemene Onderwijsbond

Sneeuw hindert scholenopening primair onderwijs

Na twee maanden gesloten deuren vanwege de lockdown, mochten de basisscholen vandaag weer open. Lang niet alle scholen doen dat ook, dit keer gooit de sneeuw roet in het eten waardoor onderwijspersoneel de scholen niet kan bereiken. “Dit is heel sneu.”

De PO-raad, de koepelorganisatie van basisschoolbesturen, heeft meerdere signalen binnen gekregen van basisscholen die vandaag dicht blijven. “In de regio Amsterdam en de Zaanstreek bijvoorbeeld”, zegt woordvoerder Claudia Verhoeven. Vervoersproblemen zijn de hoofdreden om nog niet te openen. “Wij horen uit het speciaal onderwijs dat de taxibusjes niet de weg op gaan. Als leraren niet naar school kunnen, dan houdt het wel op. Ook al willen de scholen het liefste wel open.”

Code oranje

Frank Nijhuis, collegevoorzitter van Konot, een schoolbestuur met 22 scholen in het oosten van het land, kan erover meepraten. Alle Konot-scholen zijn vandaag dicht vanwege de sneeuw. “Veel leraren wonen in het buitengebied en komen van omliggende dorpen. Bij code geel zouden we wel opengaan, maar het is oranje en als ik naar buiten kijk is het een goed besluit geweest. Die vervoersproblemen zijn er echt.” Door de nieuwe coronamaatregelen heeft het bestuur geen speling, omdat klassen niet gecombineerd mogen als één collega later is door de sneeuw. “Het is heel jammer en sneu. Ons uitgangspunt is om morgen wel de scholen te openen.”

Ook in de regionale media komen verschillende verhalen voorbij van scholen die niet open kunnen vanwege de sneeuw. Zo meldde RTV Drenthe dat alle openbare basisscholen vandaag nog dicht blijven. In Flevoland zijn de meeste scholen van de Almeerse Scholen Groep (40 basisscholen) dicht, meldt Omroep Flevoland. Het Dagblad van het Noorden schreef gisteren dat 580 basisscholen in Drenthe en Groningen dicht blijven door het extreme winterweer.

Wél open

Bijna alle Zeeuwse basisschoolleerlingen konden wél naar school vandaag. Pim van Kampen, voorzitter van de Coöperatie Primair Onderwijs Zeeland (CPOZ) – een samenwerking tussen de Zeeuwse besturen – laat weten dat alle scholen open zijn op één na die onder een Brabants bestuur valt. “We zijn Zeeuwen, we laten ons niet opzijzetten door de sneeuw. Gisteren hadden we overleg met de Veiligheidsregio, maar we keken ook gewoon naar buiten. De wegen hier zijn begaanbaar. We dachten: dit moet kunnen. Als de politie het kan en de zorg, dan kunnen wij het ook.”

Via Twitter liet Onderwijsminister Arie Slob weten dat hij snapt als scholen niet openen. ‘Dat is zeer te bilijken’, aldus de minister. ‘Hoop dat het snel weer wel kan’. Afgelopen vrijdag leek het er nog op dat vrijwel alle basisscholen vandaag de deuren weer zouden openen.

Meer nieuws