Algemeen

Schoolbestuur zet Amsterdam Noord op de kaart

Amsterdam Noord is ‘hot, hip and happening’. En je vindt er snel een partner. Dat is de boodschap die het Amsterdamse schoolbestuur Innoord verspreidt in een paginagrote advertentie in de Volkskrant van vandaag.

Tekst Rob Voorwinden - redactie het onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

innoord

Beeld: AOb / de Volkskrant

“Wij zitten in een uniek stadsdeel en dat willen we op een ludieke manier laten zien”, verklaart bestuurssecretaris Jelle Mulder van Innoord – een club van zestien openbare basisscholen in Noord. In de advertentie komen allerlei uitgaansgelegenheden in Amsterdam Noord aan bod, waar jonge leerkrachten volop kans maken om een partner tegen het lijf te lopen. 'Tolhuistuin – een topterras – romantischer kan het niet.’

QR-code

Aan het einde van de advertentie wordt de lezer met een QR-code verwezen naar een landingspagina, waar vacatures staan voor groepsleerkrachten op diverse scholen van Innoord.

Op die pagina wordt ook geschermd met goede aanvullende arbeidsvoorwaarden – zoals extra betaald partnerverlof. Dit verlof, dat kan worden opgenomen na het krijgen van een kind, is dit jaar wettelijk uitgebreid van twee tot vijf dagen. Innoord doet er nog eens vijf dagen bij. ‘Verder vergoeden we voor alle medewerkers extra reiskosten boven de cao-regeling. Daarnaast is er nog een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering, en vinden wij het heel normaal om onze leraren in opleiding gewoon netjes te betalen.’

Niet uniek

“Dat zijn prima aanvullende arbeidsvoorwaarden”, vindt AOb-bestuurder Eugenie Stolk. “Veel zaken zijn niet uniek. Ook andere scholen breiden soms de reiskostenvergoeding uit, een arbeidsongeschiktheidsverzekering is bij een derde van de besturen geregeld en ook bij andere scholen – helaas niet allemaal - worden lio’s betaald. Maar de combinatie is mooi.”

Als jij extra moeite moet doen om leraren te werven, ligt het voor de hand om betere arbeidsvoorwaarden te bieden dan de concurrentie

Stolk vindt het niet gek dat schoolbesturen zich als werkgever willen onderscheiden op arbeidsvoorwaarden. “De ene school staat op een andere plek en heeft een andere leerlingpopulatie dan de andere. Als jij extra moeite moet doen om leraren te werven, ligt het voor de hand om betere arbeidsvoorwaarden te bieden dan de concurrentie.”

In het voortgezet onderwijs bieden scholen soms al een bonus voor nieuwe leraren. “Een bonus is een bot instrument”, zegt Stolk, “en geldt bovendien alleen voor de betrokkene. Goede aanvullende arbeidsvoorwaarden die gelden voor ál het personeel – daar is niks mis mee. Schoolbesturen zouden zich ook nog kunnen profileren op bijvoorbeeld ontwikkelkansen voor hun mensen, op ontwikkeltijd en doorstroommogelijkheden.”

Verontrustend

Innoord heeft op dit moment elf vacatures voor groepsleerkrachten. “Wij hebben de formatie afgelopen schooljaar nog redelijk rond gekregen”, zegt bestuurssecretaris Mulder. “Maar onverwachte tekorten – bijvoorbeeld als leerkrachten gedurende het jaar ziek worden – zijn al niet meer op te vangen. Het verontrustende is ook dat we er aan lijken te wennen dat er geen vervangers meer zijn. Terwijl dat echt een verzwaring is van de last voor de collega’s.”

Mulder hoopt dat de advertentie voldoende respons oplevert. “Amsterdam Noord is echt een leuk stadsdeel en de scholen hier hebben leerkrachten nodig.”