Beeld: Typetank

Schoolbesturen houden eigen manifestaties voorafgaand aan staking

De Zeeuwse basisschoolbesturen houden op 5 oktober eerst een eigen manifestatie in de Zeelandhallen in Goes om daarna naar Den Haag te vertrekken. In Tilburg houdt schoolbestuur Tangent een uitzwaai-actie.

“We willen goed het Zeeuwse geluid laten horen aan de politiek”, zegt Pim van Kampen, bestuurder van Nobego waar tien basisscholen voor openbaar onderwijs onder vallen. Hij is de initiatiefnemer van de ‘Zeeuwse actie’ in de Zeelandhallen die op 5 oktober om negen uur begint. De bestuurder wil met de manifestatie vooral eensgezindheid kweken, alle besturen op de reformatorische na, doen mee. Van Kampen: “Ik verwacht dat er enkele honderden leraren komen. Het programma duurt ongeveer een uur: er is muziek, we willen vooral leraren aan het woord laten en daarna vertrekken naar Den Haag.”

Aantrekkelijker maken

Van Kampen komt één keer per maand samen met andere Zeeuwse onderwijsbestuurders. “We waren het eens dat we de actie willen ondersteunen. Dat doen we onder meer door het loon door te betalen.” Ook in Zeeland is de werkdruk op de basisscholen hoog, dat is veruit het belangrijkste argument om te staken en de manifestatie te houden. “We willen meer handen in de klas en het beroep moet aantrekkelijker worden gemaakt”, zegt Van Kampen. De komende jaren gaan er meer leraren met pensioen dan dat de pabo’s aan studenten hebben.

“We willen goed het Zeeuwse geluid laten horen aan de politiek”

In Tilburg houdt het Brabantse schoolbestuur Tangent, met zestien basisscholen en ongeveer zeshonderd medewerkers, een uitzwaai-actie. Bestuurssecretaris Jolanda van Leuven is bezig met de organisatie. “Het idee is om iedereen op één schoollocatie te krijgen. De collegevoorzitter zal aan het woord komen en we lassen een uitzwaai-moment in voor degenen die naar Den Haag gaan om te staken.” De leerlingen van Tangent waren op 5 oktober al vrij omdat het de Dag van de Leraar was. Wel annuleerde de school de workshops voor die dag.

Van Leuven schat dat er ongeveer 130 leraren naar Den Haag zullen gaan. “Ons schoolbestuur betaalt het personeel die dag ook door. We staan achter de actie.”

AOb-bestuurder Tamar van Gelder vindt de warming-up in de regio ‘hartstikke mooi’. “Dat is zeker iets wat we stimuleren. Als het onderwijspersoneel daarna maar naar Den Haag afreist voor de grote manifestatie die begint om 13.00 uur.”

Meer nieuws