Algemeen

School ontslaat docent onterecht

Het Martinuscollege in Grootebroek heeft in 2017 onterecht een docent ontslagen die buiten de schoolvakantie om een aantal verlofdagen had opgenomen. De school voor vmbo, havo, atheneum en gymnasium, moet meer dan een ton schadevergoeding betalen aan de docent.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

gerechtshof-amsterdam-1

Beeld: Rechtspraak.nl

Dat blijkt uit een recente uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. Eerder stelde de kantonrechter de docent, die het vak management & organisatie gaf en sinds 1998 bij de school werkte, al in het gelijk.

Toestemming

In 2017 wilde de docent een reis maken naar Ecuador en de Galapagos-eilanden. Ze wilde daarvoor een aantal dagen voor de officiële meivakantie zou beginnen verlof opnemen en vroeg daar begin oktober 2016 mondeling toestemming voor aan haar leidinggevende. Volgens de docent kreeg zij in oktober de benodigde toestemming van haar leidinggevende voor het opnemen van verlof en boekte haar reis.

De leidinggevende van de school verklaart dat zij het nooit met de docent over haar vakantie heeft gehad. ‘Ik ben er zeker van dat een gesprek met haar niet heeft plaatsgevonden. Ik heb voor het eerst van de vakantieplannen gehoord op 11 april 2017, zeer kort voor haar vertrek’, zo staat in het verslag.

Ik heb voor het eerst van de vakantieplannen gehoord op 11 april 2017, zeer kort voor haar vertrek

Ontslagbrief

Het Martinuscollege stuurde de docent in haar eerste vakantiedagen een brief met de boodschap dat zij op staande voet is ontslagen omdat ze niet op het werk is verschenen. Het schoolbestuur is daar ‘verbijsterd’ over. ‘De leerlingen zaten te wachten op de geplande lessen of examentraining. Als leraar van een examenklas is examentraining uw verantwoordelijkheid’, zo schreef de school in hun brief. Het schoolbestuur liet tijdens de zittingen weten dat het niet is toegestaan om in een reguliere onderwijsperiode op vakantie te gaan, op enkele uitzonderingen na.

Onderzoek

De rechters vinden echter dat niet kan worden aangetoond dat de docent afwezig was zonder de toestemming van de school. Het bestuur heeft dat onvoldoende duidelijk gemaakt. De verklaringen van de docent en haar leidinggevende staan ‘tegenover elkaar’ aldus de rechters. ‘Het hof heeft geen reden te twijfelen aan de juistheid van de consistentie en gedetailleerde verklaring van de docent’, aldus de rechters. ‘Zoals de leidinggevende zelf ook heeft verklaard, was het die dag druk, en het hof acht het denkbaar dat de leidinggevende achteraf vergeten is dat een dergelijk gesprek heeft plaatsgevonden.’

Het hof heeft geen reden te twijfelen aan de juistheid van de consistentie en gedetailleerde verklaring van de docent

Dat de school niet goed heeft onderzocht hoe het nu precies zat met de aanvraag, maar de docent gelijk op staande voet heeft ontslagen, nemen de rechters de school kwalijk.

Vergoeding

Vanwege het onterechte ontslag moet het Marinuscollege de docent een vergoeding betalen van 80 duizend euro en ruim 20 duizend euro aan transitievergoeding. Aan het Noordhollands Dagblad heeft de school laten weten zich bij de uitspraak van het gerechtshof neer te leggen.